Gemeente Lingewaard


Gratis hoogstamfruitbomen voor inwoners van Lingewaard

foto hoogstamboomgaard
Hoogstamfruitbomen in Hulhuizen. Deze werden vroeger bij veel boerenhoeves aangetroffen. De bomen dateren vaak nog uit de tijd toen deze nog economische waarde hadden voor het boerengezin. Vroeger werd op alle boerenerven fruit geteeld. Zij betrokken hieruit de wintervoorraad.

Bij kleine boerderijen stonden meestal slechts enkele vruchtbomen. Vaak werd uit praktische overwegingen voor hoogstammen gekozen. Het grasland onder de bomen werd voor het vee gebruikt. Inwoners van het buitengebied kunnen in het najaar gratis een hoogstamboom krijgen. Initiatiefnemers zijn de Stichting Landschapsbeheer Gelderland en (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNH)). De actie is bedoeld om de aanplant van kleine nutsboomgaarden te stimuleren. Het college van Lingewaard juicht het initiatief toe. Dinsdag 11 oktober wordt de actie toegelicht tijdens een informatiebijeenkomst in Bemmel.

De actie 'Wij planten een boom, u volgt?' is het vervolg op een symposium over hoogstamfruit. Tijdens dit symposium werden inspirerende voorbeelden gepresenteerd om hoogstamboomgaarden in het rivierengebied vitaal te houden. Naast het verspreiden van kennis en het aanwakkeren van de belangstelling voor hoogstamfruit bij zowel gemeenten als particulieren willen de initiatiefnemers ook daadwerkelijk het areaal hoogstamfruit vergroten.

Inwoners van de gemeente Lingewaard worden gestimuleerd kleine stukjes grond naast het huis of opstal, overhoekjes en andere plekjes op het erf te beplanten met hoogstamfruit. Achterliggende gedachte is de terugkeer van de zogenaamde nutsboomgaard. Van oorsprong trof men bij iedere Betuwse boerderij een boomgaard aan. Hier groeide fruit voor voornamelijk eigen gebruik.

Tijdens de informatiebijeenkomst wordt de actie nader toegelicht. Daarnaast wordt gestaan bij de geschiedenis van het hoogstamfruit in het rivierengebied, de verschillende subsidies en tips over het onderhoud.

Belangrijk
Wethouder van Ruimtelijke ontwikkeling is blij met deze actie: ,,Wij willen dat Lingewaard wordt gezien als een groene gemeente. Een gebied met een landelijk karakter. De hoogstamfruitbomen zijn hierin belangrijke elementen. Ik hoop dan ook deze actie veel mensen in het buitengebied doen besluiten om enkele fruitbomen, die toch zeer karakteristiek zijn voor de Betuwe, op hun erfgebied willen planten.''

De avond begint om 20:00 uur. Kasteel de Kinkelenburg in Bemmel. Aanvang 20.00 uur.

Mocht men niet in de gelegenheid zijn, maar wel interesse hebben, dan kan men contact opnemen met de Vrijwilligersgroep Lingewaard Natuurlijk, telefoon 0481-450804 of l.dolmans@wxs.nl.

Bericht geplaatst 23 september 2005