Uitspraak op 11 oktober a.s. over mariniers die in Irak tijdens wacht in slaap zijn gevallen

De Hoge Raad doet uitspraak in de strafzaak tegen twee mariniers die tijdens hun wachtdienst in Camp Smitty, te As Samaha in Irak, in slaap zijn gevallen.

Op 8 september 2004 heeft de militaire kamer van het hof Arnhem (zie LJN â nr. AQ9886) de twee mariniers veroordeeld tot twee maanden militaire detentie, voorwaardelijk, met een proeftijd van één jaar en een taakstraf, bestaande uit een werkstraf voor de duur van 60 dagen, wegens het:

âals militair aan zijn schuld te wijten zijn dat hij een bijzondere verplichting betreffende de waakzaamheid of veiligheid niet vervult, terwijl als rechtstreeks en onmiddellijk gevolg daarvan schade te duchten is voor de veiligheidâ.

Namens de mariniers heeft mr. G.G.J. Knoops, advocaat te Amsterdam, cassatieberoep tegen de uitspraak van het hof Arnhem ingesteld bij de Hoge Raad.
Op 30 augustus 2005 heeft advocaat-generaal mr. G. Knigge in zijn conclusie de Hoge Raad geadviseerd het cassatieberoep te verwerpen.

De Hoge Raad doet op 11 oktober 2005, 12.00 uur, uitspraak in beide zaken.

Een samenvatting van de uitspraken wordt op 11 oktober, 12.30 uur, gepubliceerd op hogeraad.nl/actualiteiten terwijl de volledige uitspraak op rechtspraak.nl wordt gepubliceerd.

Den Haag, 6 oktober 2005
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070-3611236


Bron: Hoge Raad der Nederlanden
Datum actualiteit: 7 oktober 2005 Naar boven