Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Slachtoffers fabrieksdrama nog deels met lege handen

Amsterdam, 10 oktober 2005

11 oktober is het precies een half jaar geleden dat Spectrum Sweater, een kledingfabriek in Bangladesh, instortte. 64 Arbeiders overleefden de ramp niet en 74 arbeiders raakten ernstig gewond, waarvan sommigen voor hun leven invalide. Alle 1500 arbeiders zaten van de één op andere dag zonder werk. Nabestaanden en slachtoffers wachten nog steeds op een passende schadeloosstelling. 50 werknemers hebben hun achterstallig loon en gemaakte overuren nog niet uitbetaald gekregen en geen van de arbeiders heeft de wettelijke ontslagpremie ontvangen. Medische kosten zijn inmiddels wel betaald. Terwijl voorbereidingen worden getroffen om de fabriek voort te zetten, vechten de overlevenden om een bestaan.

Een vrouw verloor haar echtgenoot in de Spectrum fabriek. Drie maanden geleden is ze bevallen van een baby. Zij kreeg 250 euro compensatie van de overheid, en moet hiervan rondkomen zonder baan. De familie van haar overleden man kreeg 750 euro van de werkgeversorganisatie BGMEA, maar met deze familie heeft ze sindsdien geen contact meer.

De overheid en de eigenaar van de fabriek lijken niet van plan te zorgen dat arbeiders het geld krijgen waar zij recht op hebben. Spectrum Sweater produceerde voor Europese merken als Carrefour, Inditex en Karstadt Quelle en het Nederlandse Scapino. Zie voor de lijst met afnemers: http://www.cleanclothes.org/news/05-07-13.htm. Intussen zoekt de Schone Kleren Kampagne samen met organisaties in Bangladesh naar andere kledingbedrijven die ook bij Spectrum inkochten. De Schone Kleren Kampagne vindt dat de afnemers steun moeten toezeggen aan families van overledenen.

Half jaar na dato schiet hulp Europese kledingbedrijven en Bengaalse overheid nog steeds te kort en ernstig gewonde Spectrum medewerkers. Er wordt hard gewerkt aan de oprichting van een fonds waarop nabestaanden en ex-werknemers aanspraak kunnen maken. Enkele afnemers hebben een financiële toezegging gedaan, andere niet. Twee van de drie Spectrumarbeiders hebben nog altijd geen werk. Het is onacceptabel dat de afnemers zo weinig verantwoordelijkheid nemen en zo weinig daadkracht tonen als het gaat om er voor te zorgen dat de arbeiders die hun producten in elkaar hebben gezet voldoende worden gecompenseerd en het geld krijgen waar zij wettelijk recht op hebben.

De Spectrum tragedie is niet het eerste ´incident´ in Bangladesh. ´De veiligheid in kledingfabrieken in Bangladesh wordt nauwelijks in de gaten gehouden`, aldus Amirul Haque Amin, leider van de nationale vakbond NWGF. De NGWF had 39 leden in de Spectrum fabriek in Savar en kwam direct in actie na de ramp. "Simpelweg kun je zeggen dat de fabriekseigenaren, de werkgeversorganisatie en de overheid niet omkijken naar de kledingarbeiders. Fabriekseigenaren volgen de arbeidswet voor gezondheid en veiligheid niet. Vooral brandgevaar vormt een probleem. In de afgelopen tien jaar zijn 292 arbeiders omgekomen bij 32 branden. Werknemers worden niet getraind hoe te handelen bij brand. En gedurende een werkdag zitten de deuren vaak op slot." Fabrieken staan geen vakbonden toe. `Desondanks proberen wij arbeiders te organiseren. Helaas zijn we niet in staat om namens arbeiders te onderhandelen over een CAO, maar we mogen ze op nationaal niveau vertegenwoordigen en proberen daar te zorgen voor verbeteringen in de arbeidsomstandigheden", aldus Amin.

Interview met vakbondsleider Amin vanaf dinsdag 11 oktober op film: http://www.schonekleren.nl De Schone Kleren Kampagne sprak met Amirul Hogue Amin van de NGWF (National Garment Workers Federation) over de situatie bij de Spectrum fabriek en de kledingindustrie in Bangladesh.

Shahida Sarker van de Bengaalse vakbond NGWF is momenteel in Duitsland en is beschikbaar om te reageren m.b.t. de Spectrum zaak. Zij is te bereiken op: +49 ­ 163 ­ 37 9 6 9 20

De Schone Kleren Kampagne (www.schonekleren.nl) zet zich in voor verbetering van arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie wereldwijd.

Contact:
Christa de Bruin, Floris de Graad
Schone Kleren Kampagne, Nederlands secretariaat
Tel 020 ­ 412 27 85
Mob: 06 ­ 43 02 14 54 (Christa)
Mob: 06 ­ 28 07 18 32 (Floris)
e-mail: info@schonekleren.nl