Ingezonden persbericht


Vacaturegroei in bouw en financiële dienstverlening Monster Employment Index: totale online vacatureaanbod onveranderd in september

Amsterdam, 11 oktober 2005 - Het aantal vacatures is de afgelopen maand stabiel gebleven in Nederland. Wel was er een duidelijke stijging waar te nemen in de bouwnijverheid en de financiële dienstverlening. Dit blijkt uit de Monster Employment Index - de maandelijkse barometer voor de online arbeidsmarkt. De Index bleef in september steken op 108, hetzelfde cijfer als in augustus. De Index ligt wel nog steeds hoger dan in de eerste helft van 2005.

De Monster Employment Index berekent zijn gegevens op basis van circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina's van websites van bedrijven.

Stijging in bouw en financiële instellingen
Hoewel de totale Index gelijk bleef, was er in september een groei waar te nemen bij leidinggevende en wetenschappelijke beroepen. Ook de vraag naar fabrieksmedewerkers en vakmensen (handwerks- en ambachtslieden) steeg ten opzichte van de maand augustus. Op brancheniveau was er vooral een stijging te zien bij de financiële instellingen (3 procent) en de bouwnijverheid (15 procent). "Als we inzoomen op onze cijfers, zien we ook in de ICT een groei van circa 9 procent", aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. "Dit sluit mooi aan bij het optimisme dat momenteel heerst onder de zakelijke dienstverleners, zoals onlangs naar voren kwam in een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is veel belovend voor het slot van 2005 en als opmaat voor het komend jaar."

Daling in horeca, onderwijs en gezondheidszorg
Aan het eind van de vakantieperiode was een duidelijke daling waar te nemen in de horeca. De vraag naar personeel in deze seizoensgebonden branche daalde voor de tweede maand op rij fors, nu met 12 procent ten opzichte van augustus. Ook in het onderwijs was een daling waar te nemen. Terwijl in augustus nog een opvallende groei te zien was, daalde de vraag naar onderwijzend personeel in september met 10 procent. Een mogelijke verklaring is dat de scholen bij de start van het schoolseizoen in september, hun personeelsbehoefte al voor het grootste deel hadden ingevuld. Ook in de gezondheidzorg daalde de vraag naar personeel (-8 procent).

Index in Duitsland blijft stijgen
De Monster Employment Index voor Europa steeg met één punt van 109 naar 110. Dit kwam vooral door stijgingen in Duitsland - waar de Index voor de negende keer op rij een stijging vertoonde - en Zweden. In Engeland bleef de Index net als in Nederland gelijk ten opzichte van vorige maand. In Frankrijk was een daling te zien van vier punten.

Het volledige Monster Employment Index rapport is te lezen op: http://eIndex.monsterworldwide.com

/// EINDE BERICHT ////

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index, initiatief van Monster Worldwide, moederorganisatie van Monsterboard.nl, is een barometer voor de online arbeidsmarkt in vijf Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zweden (227 miljoen Europeanen). De barometer is een maandelijkse analyse naar de aanwezigheid van kwalitatieve arbeidskansen en levert objectieve informatie over de trends in recruitment, gericht op regio's en beroepsgroepen (conform ISCO 88 indeling). Meer dan 1.400 Europese representatieve carrièresites en HR secties van websites van bedrijven worden geraadpleegd. Een team van acht fulltime onderzoekers, gestationeerd in Praag, verzamelt deze data sinds november 2004. De Index wordt onafhankelijk geaudit door ARC Research, een marktonderzoeksbureau uit Cranford, New Jersey (VS). De barometer is zeer succesvol in de VS, waar de Monster Employment Index in april 2004 werd geïntroduceerd, en wordt door onder andere de politiek, werkgevers- en werknemersorganisaties en de media gezien als een officiële indicator van de werkgelegenheid.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan momenteel circa 20.000 vacatures en meer dan 460.000 CV"s. Per maand kent de site ruim 1.000.000 unieke bezoeken (augustus 2005).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster®, marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 25 locale websites, gevestigd in 23 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc., opgericht in 1967, is het moederbedrijf van Monster®. Het hoofdkantoor van Monster Worldwide staat in New York. Internationaal werken er circa 4.500 medewerkers in 26 landen. Monster Worldwide (Nasdaq: MNST) maakt deel uit van de S&P 500 Index. Meer informatie over Monster Worldwide is te vinden op www.monsterworldwide.com

Contactinformatie (