Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Postbank BeleggersBarometer stijgt van 125 naar 134

Optimisme bij beleggers neemt verder toe

Amsterdam, 11 oktober - Het vertrouwen van Nederlandse particuliere beleggers is de afgelopen maand opnieuw toegenomen. De score op de Postbank BeleggersBarometer is in september gestegen van 125 naar 134. Dat is vooral te danken aan het feit dat het vertrouwen in de economische situatie lijkt terug te keren. Dit groeiende vertrouwen in de economie is in september aangehouden, nadat het in augustus werd ingezet.

Beleggers geven weer vaker aan dat de economische situatie de laatste tijd is verbeterd. Zij verwachten dat deze verbetering in de nabije toekomst zal doorzetten: ruim de helft van de beleggers (51%) verwacht een verbeterende economische situatie. Daarnaast ziet een derde van de beleggers een gelijkblijvende economische situatie in Nederland. Slechts een op de zeven beleggers (14%) denkt dat de economie de komende tijd zal verslechteren. Deze positieve houding vertaalt zich in een positieve kijk op de stand van de AEX-index, in een positieve stemming over de verwachte waardeontwikkeling van de eigen portefeuille en in een aanzienlijk hoger vertrouwen in een verbeterende financiële situatie. Daarbij verwachten meer particuliere beleggers geld over te houden en dit te gaan besteden.

In de eerste week van september bleef het beleggersvertrouwen nog op hetzelfde lagere niveau als in augustus, pas daarna nam het vertrouwen aanwijsbaar toe. Een verklaring voor het aanhoudende lagere vertrouwen in de eerste week van september is de plotselinge stijging van de olieprijzen als gevolg van de orkaan Katrina op 30 augustus. Vanaf de tweede week zien we een duidelijke stijging in het vertrouwen. Opvallend is verder dat de op Prinsjesdag gepresenteerde kabinetsplannen geen invloed hebben gehad op het beleggersvertrouwen. De positieve woorden in de troonrede hebben geen effect gehad op de stemming van de beleggers.

Goedgemutst over eigen financiële positie
De positieve houding ten aanzien van de economische toestand zien we ook terug in een hoger vertrouwen in de eigen financiële situatie voor de komende maanden. 23% verwacht een verbetering. Dit percentage is drie jaar lang niet op dit niveau geweest. Beleggers zijn in september goedgemutst over de verwachte waardeontwikkeling van hun portefeuille voor de komende drie maanden. Zij verwachten voornamelijk een stijging (55%) of geen verandering (35%) in de waarde van de beleggingsportefeuille. Slechts 7% denkt met een daling te maken te krijgen. Verder denkt de helft van de particuliere beleggers de komende drie maanden zeker of waarschijnlijk wel geld over te houden na de maandelijkse uitgaven. Hierbinnen geeft bijna 60% aan tenminste een (klein) deel van het overgebleven geld te gaan beleggen. Omgerekend naar de totale doelgroep betekent dit dat 30% verwacht de komende maanden nieuw geld te beleggen, een toename van 7% in vergelijking met de vorige maand. Het aantal particuliere beleggers dat juist niet verwacht geld over te houden is gedaald tot 41%, een duidelijke afname in vergelijking met de vorige maand (was 51%).

AEX langdurig boven de 400?
De verwachtingen over de AEX-index zijn eveneens positief; 55% verwacht een stijgende AEX, 32% van de beleggers verwacht dat de index gelijk zal blijven in de komende drie maanden en slechts 11% denkt dat de AEX zal dalen. Verder verwachten beleggers over drie maanden (december) een stand van 406 punten. Beleggers verwachten dat na de stijging van de laatste tijd de index voorlopig dus nog wel boven de 400 blijft.

'Alles onder één dak' speelt belangrijke rol bij keuze bank Bij de keuze voor een financiële instelling of broker voor beleggingen blijkt het gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid een belangrijke rol te spelen, en dan vooral bij vrouwen. Als aan deze randvoorwaarde is voldaan, worden in het bijzonder het aanbod van alle financiële zaken bij één bank alsook de service en kwaliteit van de dienstverlening in de overweging meegenomen. In deze keuzemotieven zijn voor verschillende groepen wel een aantal verschillen zichtbaar. Zo nemen beleggers met een korte beleggershorizon (tot vijf jaar) aanzienlijk vaker transactiekosten mee als belangrijkste overweging. Dit is eveneens het geval voor actieve beleggers en voor online beleggers.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch. De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Mark Beers, tel: (020) 584 64 25.