Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Rubicon: jong talent in stroomversnelling

11 oktober 2005
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil jonge, talentvolle pasgepromoveerde onderzoekers voor de wetenschap behouden. Jonge talenten moeten de kans krijgen onderzoekservaring in het buitenland op te doen. Om deze doelen te behalen, gaat dit najaar het zogeheten Rubiconprogramma van start.

De Rubicon is de rivier die Julius Caesar overstak in 49 voor Christus, voorafgaand aan de zegereeks die zijn beroemde uitspraak 'veni, vidi, vici' ('ik kwam, ik zag, ik overwon') opleverde. Deze naam is gekozen, omdat een Rubiconsubsidie de periode kan overbruggen tussen een promotie en een eventuele Veni-subsidie uit het succesvolle Vernieuwingsimpulsprogramma.

Het Rubiconprogramma richt zich op pasgepromoveerde, veelbelovende onderzoekers die nog aan het begin van hun wetenschappelijke carrière staan en van wie op grond van hun wetenschappelijke kwaliteiten kan worden verwacht dat ze een belangrijke plaats kunnen gaan innemen in de Nederlandse wetenschap.

Jonge wetenschappers krijgen de mogelijkheid onderzoekservaring op te doen in de eerste tijd na hun promotie. Zij kunnen subsidie aanvragen voor een verblijf van maximaal twee jaar aan een excellent buitenlands onderzoeksinstituut of één jaar voor een verblijf aan een excellent Nederlands onderzoeksinstituut. Verblijf in Nederland is met name bedoeld voor talentvolle onderzoekers uit het buitenland. Zowel de kwaliteit van de onderzoeker en zijn of haar voorstel, als die van het gastinstituut tellen mee in de beoordeling. De subsidie staat open voor alle wetenschapsdisciplines.

Er zijn drie indienrondes per jaar. De eerste deadline voor indiening is 15 december. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks vier miljoen euro ter beschikking voor dit programma. Daaraan wordt door NWO het budget van het TALENT-programma toegevoegd, dat vanaf 15 december opgaat in de nieuwe Rubiconregeling. Het totale budget voor het programma bedraagt circa 4,5 miljoen euro per jaar. NWO verwacht ongeveer 100 subsidies per jaar te kunnen toekennen.

..............................

Nadere informatie bij:

* NWO, Voorlichting en Communicatie

* t: +31 (0)70 344 07 13

* voorlichting@nwo.nl

* zie ook www.nwo.nl/rubicon