Rodamco


PERSBERICHT

RODAMCO EUROPE TEKENT OVEREENKOMST VOOR AANKOOP
WINKELCENTRUM IN HELSINKI, FINLAND, VOOR ¤ 135 MILJOEN

Amsterdam, 11 oktober 2005 - Rodamco Europe, de grootste beursgenoteerde onroerendgoedbelegger en -manager in de Europese winkelsector, heeft een pan-Europese overeenkomst bereikt met het Duitse beursgenoteerde vastgoedfonds IVG Immobilien AG voor de overname van hun aandeel in het Jumbo winkelcentrum in Helsinki, Finland, voor ¤ 135 miljoen. Tegelijkertijd zal IVG drie kantoorgebouwen in Parijs en München overnemen van Rodamco Europe. Jumbo is op een na het grootste winkelcentrum van Finland met een totaal verhuurbaar oppervlak van ongeveer 85.000 m² en 4.600 parkeerplaatsen. Rodamco Europe verwerft het aandeel in het winkelcentrum voor een netto aanvangsrendement van 6,1% . De kantoren in Frankrijk worden verkocht tegen een gemiddeld netto aanvangsrendement van 6,0% en het kantoor in Duitsland voor een netto aanvangsrendement van 6,5%. Eigendomsoverdracht vindt plaats op 30 november 2005. Het Jumbo winkelcentrum bestaat uit een bestaand deel (ca. 56.000 m² bvo opgeleverd in 1999) en een uitbreiding (ca. 29.000 m² bvo) dat op 26 oktober 2005 geopend zal worden. Deze uitbreiding zal turn key en volledig verhuurd opgeleverd worden aan Rodamco Europe op de overdrachtsdatum. Door deze acquisitie krijgt Rodamco Europe ongeveer 29.500 m² verhuurbaar oppervlak, dit is 54% van de totale winkelruimte, exclusief de twee supermarkten in de kelder die eigenaar-gebruikers zijn. Het Finse pensioenfonds Fennia is eigenaresse van de resterende 46% van de winkelruimte.
Rodamco Europe verwerft het aandeel in het winkelcentrum door het te ruilen tegen de kantoorgebouwen Marceau en Serbie in Parijs en Pontis Haus in München en een additioneel te betalen bedrag van ongeveer ¤ 55 miljoen. Darnaast is een voorkeursrecht, getekend tussen Rodamco Europe en IVG, ook onderdeel van de overeenkomst, waarbij IVG de mogelijkheid krijgt het kantoorgebouw op de Avenue Hoche in Parijs van Rodamco Europe te kopen na voltooiing van de huidige renovatie..(continuing page) CEO Maarten Hulshoff: "Rodamco Europe is erg tevreden met deze overeenkomst voor de overname van het Jumbo winkelcentrum in Finland. Dit is een mooie kans om een winkelcentrum uit de 'A*'-categorie in een euromarkt te kopen in ruil voor de desinvestering van drie kantoorgebouwen uit onze portefeuille. Dit is volledig in lijn met de strategie van Rodamco Europe om niet-kern beleggingen zoals kantoorgebouwen en winkelruimte op minder strategische locaties te desinvesteren ten voordele van top-kwaliteit winkelruimte in grote steden in Europa. De acquisitie creëert een geschikt platform voor eventuele toekomstige investeringen in Finland, een land met een sterke economie en een verwachte BNP-groei in 2005 van 3,3%.1
Het Jumbo winkelcentrum is het 17 e winkelcentrum in de investeringsportefeuille van Rodamco Europe in Scandinavië en Rodamco Europe's op drie na grootste Scandinavische onroerendgoedbelegging na Täby Centrum en Solna Centrum in Stockholm en Fisketorvet in Kopenhagen. Het winkelcentrum ligt in het 'Aviapolis' gebied ten noorden van Helsinki, Finland, en heeft een sterke huurdersmix, bestaande uit twee warenhuizen, Stockmann en Anttila, en internationale winkelketens zoals H&M, Zara en Stadium. Het uitgebreide Jumbo winkelcentrum verwacht jaarlijks ca. 9 miljoen bezoekers te verwelkomen. BEDRIJFSPROFIEL RODAMCO EUROPE N.V.
Topkwaliteit winkelcentra en winkels maken tezamen 88% uit van Rodamco Europe's beleggingsportefeuille van ¤8,1 miljard. Rodamco Europe is zowel belegger als manager van haar vooraanstaande winkelcentra, die vooral te vinden zijn in de thuismarkten in Nederland, Zweden, Frankrijk en Spanje. Dit maakt Rodamco Europe de grootste beursgenoteerde belegger en manager in de winkelsector in Europa. Rodamco Europe heeft een single A-rating met een stabiele outlook van Standard & Poor's. Rodamco Europe N.V. is een onafhankelijke beleggingsmaatschappij met veranderlijk kapitaal en kwalificeert als een Fiscale Beleggings Instelling (FBI) onder de Nederlandse wetgeving. In Nederland is geen vennootschapsbelasting verschuldigd wanneer aan alle condities van de Nederlandse Belasting Wet is voldaan. Rodamco kwalificeert ook als een "Société d'investissements immobiliers coteés" (SIIC) onder de Franse wet. Als voldaan wordt aan de voorwaarden van de SIIC, hoeft in Frankrijk geen vennootschapsbelasting betaald te worden over de inkomsten uit en de vermogenswinst op Frans onroerend goed. Rodamco Europe staat genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Brussel. Rodamco Europe is een Euronext 100-onderneming, opgenomen in de Euronext Amsterdam Midkap Index (AMX). Rodamco Europe is eveneens opgenomen in de MSCI World Index. Meer informatie over Rodamco is te vinden op de website www.rodamco.com.

---

1 Source: Eurostat.(continuing page)

Noot voor de redactie (