Provincie Utrecht

Vacatures

EUR 8,65 miljoen voor het landelijk gebied provincie Utrecht

11-10-2005 -

Impuls voor groengebieden rondom grote steden

Provinciale staten van Utrecht besloten vandaag om EUR 8,65 miljoen beschikbaar te stellen voor een aantal projecten in het landelijk gebied van de provincie. Een groot deel van het geld is bestemd voor recreatie en natuur rondom de steden Amersfoort en Utrecht.

Voor het uitvoeren van bestaande plannen voor groen en natuur in het Noorderpark, met name in het deelgebied Haarzuilens, reserveert de provincie nu een bedrag van EUR 3,55 miljoen. Daarmee hoopt de provincie te bewerkstelligen dat ook andere partijen (gemeente, BRU, recreatieschappen en private partijen) zullen bijdragen. De uitvoering van de plannen vindt plaats in de periode van 2007 tot 2013.Door de steun van provinciale staten komt er duidelijkheid voor dit belangrijke groengebied bij de stad Utrecht.

Voor het groen rond de stad Amersfoort wordt een bedrag van EUR 2,85 miljoen gereserveerd. Daarvan is EUR 0,7 miljoen bestemd voor de ecologische verbindingszone Valleikanaal Amersfoort. Ook andere betrokken partijen hebben een dergelijk bedrag gereserveerd. Nu ook provinciale staten de knip hebben getrokken, kan de uitvoering vóór 2008 gebeuren. Het andere deel van EUR 2,15 miljoen wordt gereserveerd voor de realisatie van een deel van een groengebied in Vathorst-Noord. Amersfoort wil daar een recreatief uitloop- en natuurgebied realiseren. De plannen moeten eerst nader worden uitgewerkt, pas daarna beslist de provincie over de concrete bijdrage.

Ecoducten Elst en Leusden
Provinciale staten besloten ook voor de voorbereiding van twee ecoducten een bedrag van EUR1,6 miljoen te reserveren. Het gaat om een ecoduct onder de provinciale weg N225 bij Elst. Daarmee wordt de Utrechtse Heuvelrug verbonden met de Elster Buitenwaarden. Er ontstaat zo een ononderbroken samenhangend gebied tussen de hoge delen van de zandgronden en de lage natte delen van de uiterwaarden. Het andere ecoduct is een verbinding over de provinciale weg N227 tussen de Leusderheide en het Landgoed Den Treek. De uitvoering is voorzien in 2009.

Landinrichtingsproject en agrotoerisme
In het plan van gedeputeerde staten werd ook voor het landinrichtingsproject RAK-Kromme Rijn en voor het stimuleren van agrotoerisme een totaal van EUR 0,65 miljoen voorgesteld. Provinciale Staten waren het daar niet geheel mee eens, vooral omdat het bedrag uit het Stimuleringsfonds van de provincie komt. Het project RAK-Kromme Rijn past niet in de voorwaarden van dit fonds, betoogden de meeste fracties. En dus werd er een amendement aangenomen om gedeputeerden de opdracht te geven voor dat deel een andere financieringsbron te zoeken. Steun blijft dus verzekerd, maar het geld komt uit een ander budget.

Voor nadere informatie: marjolein.copier@provincie-utrecht.nl of 06-20003533

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 06-20003533

Laatst gewijzigd op 11-10-2005. Paginabeheer: Marjolein Copier