FNV Bouw


datum: 11-10-2005 / bericht: 1 van 35

Bonden voeren actie bij Aedes voor de deur

Het cao-conflict tussen de vakbonden FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV en werkgeversorganisatie Aedes (koepelorganisatie woningcorporaties) duurt onverminderd voort. Ondanks een geslaagde actie van ruim 2000 werknemers van woningcorporaties uit het hele land is er nog altijd geen principe-akkoord bereikt.

Actie-coördinatoren Ruud Baars (FNV) en Gijs Wildeman (CNV) menen dat de tijd van waarschuwen voorbij is. Baars: "We staan dinsdagochtend 11 oktober vroeg op de stoep in Hilversum. Met ruim 150 mensen willen we nogmaals benadrukken dat alle werknemers in de woningcorporaties zitten te springen om een cao met perspectief."

CNV'er Wildeman verklaart: "Werknemers doen hun uiterste best om huurders fatsoenlijk te behandelen. Het is onbegrijpelijk dat Aedes overleg met de grote vakbonden uit de weg gaat, maar wel overweegt om met de vertegenwoordiging van slechts zevenhonderd chefs te onderhandelen."

Petitie

De bonden bieden morgenochtend rond 9.30 uur een petitie aan. Honderden hebben de petitie, waarin werknemers Aedes oproepen om direct de onderhandelingen te hervatten, ondertekend en opgestuurd.

"Aedes moet niet met vuur spelen. De 29e en vandaag 11 oktober laten zien dat het menens is. Alle districten zijn druk bezig met voorbereidingen voor stakingen en werknemers gaan die dit keer niet uit de weg!", stellen de actie-coördinatoren eensgezind.

Historische actiedag

Werknemers in deze sector zijn niet gewend aan acties en stakingen. Vorige maand, op 29 september, reageerden medewerkers uit het hele land massaal op de oproep van de bonden om naar de landelijke actiedag te komen.

In een kolkend Beatrixtheater van de Utrechtse Jaarbeurs eisen ruim 2000 actievoerende werknemers van corporaties dat Aedes op zo kort mogelijke termijn de CAO-onderhandelingen hervat. Onder het roepen van 'actie, actie' gaven zij de CAO-onderhandelaars van FNV en CNV een staande ovatie. Mieke van Veldhuizen en Gijs Lokhorst vertelden de actievoerders hoe werkgeversorganisatie Aedes vanaf het begin van de onderhandelingen een blokkade heeft gelegd: eerst de 'verlengde loonschalen' weg. De actiebereidheid is groot. Eén van de spandoekdoeken luidt: 'NAEDUS'. Geen twijfel mogelijk: anders volgen er meer acties.