Ingezonden persbericht

Onderhoud 's werelds grootste machine met Datastream

Onderhoud volgens CERN essentieel onderdeel voor slagen experimenten

CAPELLE a/d IJSSEL, 11 oktober 2005 - CERN heeft Datastream 7i gekozen als onderhoudstool voor de grootste machine ter wereld, de 'Large Hadron Collidor' (LHC). Deze deeltjesversneller die voor onderzoek gebruikt gaat worden, moet in 2007 'live' gaan. Goed onderhoud is volgens CERN essentieel om de LHC werkzaam te houden.

De naam CERN (European Organization for Nuclear Research) doet waarschijnlijk bij veel liefhebbers van thrillers een lichtje branden. 's Werelds grootste natuurkundige onderzoekscentrum naar elementaire deeltjes speelt een belangrijke rol in Dan Brown's boek 'Het Bernini Mysterie'. De LHC, 's werelds grootste machine, wordt momenteel door CERN ontwikkeld. De LHC is een cirkelvormig synchrotron (deeltjesversneller) met een omtrek van 27 kilometer. Goed onderhoud vormt een absolute noodzaak voor de machine.

E=mc2
Door de omvang en de mogelijkheden van de machine is het niet verwonderlijk dat CERN tot de verbeelding spreekt bij Brown en zijn lezers. Testen van de LHC moeten nieuwe inzichten geven in het ontstaan van het heelal. Zo kan met de LHC de situatie van net na de oerknal nagebootst worden door kleine balkjes met de snelheid van het licht op elkaar te laten knallen. Hierdoor treedt onder meer het beroemde E=mc2 van Einstein in werking. Onderzoekers denken zelfs dat het tot de mogelijkheden behoort om kleine, snel verdampende 'zwarte gaten' te doen ontstaan. Met een temperatuur van min 271 graden Celsius is de LHC bovendien het koudste systeem ter wereld.

Onderdelen van 15 ton
Een omvangrijk en ingewikkelde machine vraagt om goed onderhoud. Om de prestaties van de machine te optimaliseren heeft CERN gekozen voor de Datastream 7i oplossing. Met de Datastream 7i wil CERN het onderhoud en de doorlopende prestatie van de machine managen.

"Het is een ongelofelijk complexe machine om te onderhouden, niet alleen door de vele middelen en onderdelen, maar ook door de zeer lage temperaturen en het gebruik van supergeleiding om energie naar de balkjes over te brengen," zegt Pedro Martel, electrical en computing engineer bij CERN. "De LHC repareren is niet zoiets als een vliegtuig of een ander groot systeem repareren. Een simpele reparatie kan weken kosten en een vervangingsonderdeel kan 15 ton wegen. Dat maakt preventief onderhoud een absolute must om de doorlopende prestatie te kunnen waarborgen."

Volgens Martel moet CERN door de hoge energieprijzen in Frankrijk en Zwitserland de LHC in de wintermaanden uitschakelen. Zoals gezegd is de LHC de koudste faciliteit van de wereld met een temperatuur van vlak boven het absolute nulpunt. Bij een storing duurt het maarliefst drie weken om het systeem zodanig op te warmen dat werknemers reparatiewerkzaamheden kunnen uitvoeren en opnieuw drie weken om het systeem weer af te koelen.

Operationeel gebruik
Met ruw genomen slechts zes maanden operationeel gebruik per jaar, is preventief onderhoud en 'system uptime' van cruciaal belang voor de LHC. "Slechts vier serieuze storingen kunnen er al voor zorgen dat er een jaar lang geen onderzoek mogelijk is met de machine," zegt Martel. "We moeten nieuwe onderhoudsprocedures letterlijk zelf uitvinden, aangezien er nog nooit een machine is geweest zoals deze. We hebben voor Datastream 7i gekozen omdat we denken dat het de flexibiliteit en het vermogen heeft om de ongelofelijk gecompliceerde onderhoudsbenodigdheden van de LHC te ondersteunen, welke benodigdheden dat ook zijn."

CERN is een Europese organisatie van 20 lidstaten en is afhankelijk van meerdere leveranciers en aannemers voor de constructie en onderhoud van de LHC. Hierdoor zijn er verschillende soorten contracten gesloten voor bouw en onderhoud van de machine, die allemaal zorgvuldig moeten worden gerapporteerd aan de verschillende lidstaten. Dankzij de robuuste rapportagemogelijkheden van de Datastream 7i, is CERN in staat om accuraat de status en kosten van iedere onderhoudsoperatie van de LHC in kaart te brengen. "Dit is niet alleen belangrijk voor het zorgvuldig bijhouden van de kosten, maar ook omdat de nucleaire autoriteiten van de landen waarin we gevestigd zijn, Frankijk en Zwitserland, geen grijze gebieden accepteren als het gaat om de traceerbaarheid van onze materialen," aldus Martel.

"Onze werkzaamheden bij CERN bewijzen de flexibiliteit en de kracht van de Datastream 7i", zegt Datastream's CEO Larry Blackwell. "CERN gaat Datastream 7i voor verschillende 'first-ever' processen en benodigdheden gebruiken. Datastream 7i heeft bewezen deze uitdaging aan te kunnen met haar schaalbare architectuur, multi-organisatorische mogelijkheden en successen in andere complexe omgevingen."

Over Datastream Systems, Inc.
Datastream Systems, Inc. (NASDAQ: DSTM.PK) levert wereldwijd Asset Performance Management software en diensten aan bedrijven, waaronder ruim 65 procent van de Fortune 500. De oplossingen van Datastream combineren hoogwaardige asset management functionaliteit met uitgebreide analysemogelijkheden. Daardoor ontstaat een krachtig platform voor het optimaliseren van de prestaties van bedrijfsmiddelen.

Met de oplossingen van Datastream kunnen klanten hun bedrijfsmiddelen - waaronder productiemiddelen, wagenparken en gebouwen - onderhouden en beheren, maar ook analyses en voorspellingen maken, opdat zij actie kunnen nemen om de toekomstige prestaties van hun bedrijfsmiddelen te verbeteren. Datastream's hoofdproduct, Datastream 7i, levert een complete Asset Performance Management infrastructuur die internet- en webservice-architectuur combineert met brede enterprise asset management functionaliteit, geïntegreerde inkoop, uitvoerige analysemogelijkheden en gebruik op meerdere locaties (multi-site). Datastream is opgericht in 1986 en heeft klanten in ruim 140 landen. Meer informatie: www.datastream.net/dutch.

Meer informatie:
Bert Verplancke, VP Sales Northern Europe
Tel. (010) 206 47 00
Email: bert.verplancke@datastream.net of
Maarten Klapwijk, consultant
Sterk Werk Communicatie
Tel. (010) 456 78 49
Email: maarten.klapwijk@sterkwerk.nl