Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 11 oktober 2005                              |


1. Spreidingsplan ambulances
Het handhaven van de ambulancestandplaatsen Valkenswaard en Helmond, gekoppeld aan uitrukposten in Bergeijk en Asten met een herverdeling van de bestaande ambulance capaciteit kan een oplossing bieden voor de bereikbaarheid van een deel van Zuidoost-Brabant. Ook de bereikbaarheid van Gemert en Bakel wordt verbeterd met de stationering van ambulances in Aarle-Rixtel. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in de nota van wijzigingen op het ontwerpbesluit over het spreidingsplan voor ambulances naar aanleiding van de inspraak. Gedeputeerde Staten zenden het plan toe aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur. GS willen daarnaast de ontwikkelingen in Rucphen nauw volgen, verwachten dat de nieuwe ambulancestandplaats Ulvenhout de situatie voor Baarle-Nassau verbetert.

2. Subsidieplafond noodverband jeugdzorg
Het budget voor noodhulp voor jongeren die acuut in een instelling moeten worden geplaatst wordt voor 2005 opgehoogd met een bedrag van E150.000.-. Het totale budget komt daarmee op E600.000, -. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

3. Loket sociale infrastructuur
Het wordt eenvoudiger om een subsidie voor projecten op het gebied van zorg, welzijn, wonen, leefbaarheid en participatie aan te vragen bij de provincie Noord-Brabant als het aan Gedeputeerde Staten ligt. Straks kan de aanvraag bij één subsidieloket worden ingediend. Daar wordt onderzocht welke subsidieregelingen van toepassing zijn en volgt één subsidiebeschikking. Nu moeten initiatiefnemers voor iedere subsidieregeling (bouwen van voorzieningen, de ondersteuning van activiteiten) aparte aanvragen indienen. Gedeputeerde Staten zenden een notitie over de vereenvoudiging van de procedures en het vergroten van de klantvriendelijkheid bij subsidieaanvragen naar de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

4. Aankoop natuurgebieden
In het totaal 81 hectare natuurgebieden in Noord-Brabant kunnen worden aangekocht door het Noord-Brabants Landschap en Natuurmonumenten. Het gaat om gebieden in de Mortelen, Haanwijk, Moergestelse Broek, De Maaij, Chaamse Beek, Groote Meer,Vlijmens Ven, Groote Beerze, en Tongelaar. Het gaat om natuurontwikkelingsgebieden of om gronden die vallen onder de relatienota. Gedeputeerde Staten hebben de aankopen getoetst aan het provinciale aankoopbeleid en stellen in het totaal circa E1,7 miljoen ter beschikking voor de verwerving van de gronden. Dat is 50% van de totale kosten.

5. Milieuzorg op de bouwplaats
Een project om de zorg voor het milieu op de bouwplaats te verbeteren heeft goede resultaten opgeleverd. Dat blijkt uit de eindrapportage die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu zenden. Per deelnemend bedrijf zijn de kosten van afval met 5% gedaald, is de afvalscheiding met 50% gestegen. Wel liep in de proefperiode het energiegebruik op met 6% maar dat wordt aan de weersomstandigheden in de winter geweten. In Noord-Brabant namen 17 ondernemingen aan de landelijke proef deel. Alle 500 Brabantse bouwondernemingen zijn geïnformeerd over de resultaten van het project, het is nu aan de ondernemingen om maatregelen voor het eigen bedrijf te nemen.

6. Landelijk Meldpunt Afvalstoffen
Gedeputeerde mw. drs. J.M.P. Moons wordt door Gedeputeerde Staten aangewezen als de provinciale vertegenwoordiger in de Raad van Toezicht van de Stichting Landelijk Meldpunt Afvalstoffen. Dit landelijke meldpunt verwerkt sinds 1994 namens alle provincies de meldingen van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijk afval. Dit op grond van het landelijke Besluit melden bedrijfsafvalstoffen. De gegevens zijn voor de provincies van groot belang voor het uitwerken van het milieubeleid.

7. Reizen
Enkele medewerkers van de provincie nemen deel aan een studiereis naar Rijssel (Lille) over het Europese duurzaamheidproject Lifescape. Gedeputeerde W. Luijendijk woont de Chinese Volksspelen bij op uitnodiging van de gouverneur van de Chinese zusterprovincie van Brabant, Jiangsu. Ook wonen medewerkers van de provincie vergaderingen van het Europese project voor kennistransfer naar het midden- en kleinbedrijf in Barcelona bij. Gedeputeerden O. Hoes en R. Augusteijn wonen samen met enkele medewerkers vergaderingen in oktober en november van het Europees comité van de regio's bij. De provincie is lid van dit comité.

8. Postcodes Noordhoek, Moerdijk
De provincie zal niet bijdragen aan de kosten die gemoeid zijn met het toekennen van een eigen postcode aan de kern Noordhoek in de gemeente Moerdijk. Voor de gemeentelijke herindeling lag dit dorp in de toenmalige gemeenten Standdaarbuiten en Klundert en hebben delen van Noordhoek verschillende postcodes. Dit wordt door de bevolking nu als hinderlijk ervaren en levert volgens de gemeente praktische problemen op, o.a. bij de inzet van hulpdiensten. TPG wil meewerken aan het veranderen van de postcodes maar vraagt daarvoor een bijdrage. Het gemeentebestuur van Moerdijk vraagt geld van de provincie met als argument dat het hier gaat om de effecten van de gemeentelijke herindeling. GS antwoorden de gemeente hiervoor geen middelen ter beschikking te hebben en wijzen er op dat de gemeente al gedurende vijf jaar een compensatie gekregen heeft om de effecten van de herindeling op te kunnen vangen.

9. Bouwen voor specifieke doelgroepen in kleine kernen
Aan de proef 'bouwen voor specifieke doelgroepen in kleine kernen' hebben 28 Brabantse gemeenten meegedaan. Verspreid over 80 projecten zijn (en worden) in totaal 896 woningen gebouwd. Een van de conclusies luidt dat een snelle realisatie van voldoende betaalbare woningen niet is gelukt. Anderzijds vonden de deelnemende gemeenten het proefproject een goed initiatief. Gemeenten hebben nu meer aandacht voor huisvesting van starters en ouderen met een beperkt budget. Dat blijkt uit de evaluatie die Gedeputeerde Staten toezenden aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu. Het experiment, dat in 2002 is opgestart, had als doel de mogelijkheden voor jonge starters en ouderen te vergroten om in kleine kernen te blijven wonen. Daarnaast was het doel om gemeenten te stimuleren aan deze problematiek aandacht te schenken in hun eigen woon- en huisvestingsbeleid.

10. Bevolking- en woningbehoefte prognose
Ondanks de teruglopende groei van de bevolking, zijn er in Brabant de komende jaren nog een fors aantal woningen nodig. Dat blijkt uit de geactualiseerde bevolkings- en woningbouwcijfers. Tot 2015 zullen nog zo'n 100.000 woningen aan de voorraad moeten worden toegevoegd. De groei zal de komende tijd tussen de 10.000 en 11.000 woningen per jaar moeten liggen, beduidend hoger dan in de afgelopen jaren. Toch zal de Brabantse bevolking aanzienlijk minder sterk groeien dan in de vorige prognose (uit 2002) nog werd verwacht. Dit heeft vooral te maken met de migratieontwikkelingen. Volgens de nieuwe prognose neemt het inwonertal van Noord-Brabant toe van zo'n 2.410.000 nu, tot een maximum van 2.495.000 rond 2030. Tegenover een geringere bevolkingsgroei staat een sterkere groei van het aantal huishoudens in Brabant. Naast de vergrijzing speelt hierbij de nog steeds verdergaande individualisering een rol.

11. Selectie Verplaatsing Intensieve Veehouderij
In Brabant zijn 43 bedrijven geselecteerd, die in aanmerking komen voor verplaatsing van hun intensieve veehouderij uit extensiveringgebieden rondom natuurgebieden. Eerder dit jaar hadden zich 107 bedrijven aangemeld. Oorspronkelijk was hiervoor 12,5 miljoen euro beschikbaar. Op verzoek van Provinciale Staten hebben GS het budget van 2007 naar voren gehaald. Daardoor is 25,5 miljoen beschikbaar. Desondanks is dat bedrag niet toereikend om alle verzoeken te honoreren. Voorlopig kunnen 43 bedrijven (met 44 locaties) profiteren van de regeling. Het gaat om bedrijven die, afgezet tegen de benodigde financiële vergoeding, het meest bijdragen aan de doelen van de Revitalisering Landelijk Gebied. Naar verwachting zullen de bewindslieden van LNV en VROM binnenkort 8,75 miljoen euro beschikbaar stellen voor verplaatsing. Met dit budget kunnen dan tien bedrijven extra in aanmerking komen voor deelname. Met de verplaatsing krijgen deze bedrijven een nieuwe en beter perspectief op ontwikkeling, terwijl er forse knelpunten voor de natuur en leefomgeving worden opgelost.


12. Museum voor religieuze kunst Uden
Er wordt onderzocht of samenwerking tussen het Noord-Brabants Museum en het Museum voor religieuze kunst in Uden de positie van het museum kan versterken. Dat staat in een notitie die Gedeputeerde Staten zenden aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur. In het bestuursakkoord 2003-2007 staat dat het Museum voor religieuze kunst een subsidie van de provincie zou kunnen ontvangen indien ook het Rijk zou bijdragen aan de exploitatie van dit Udense museum. Dit laatste is niet te verwachten omdat het Rijk vindt dat het museum geen landelijk bereik heeft en niet van nationaal belang is.

13. Eenvoudiger regels voor kunstsubsidies
De regelgeving bij provinciale subsidies voor kunstinstellingen worden eenvoudiger gemaakt. Dat betreft de kunstinstellingen die zowel van het Rijk als van de provincie geld krijgen. De provincie zal haar regels afstemmen op het "bekostigingsbesluit cultuurinstellingen" van het Rijk. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

14. Energie 2050
Een campagne voor minder energiegebruik, proef met één loket waar de Brabanders informatie kunnen krijgen over energiemaatregelen in de eigen woning, ondersteuning van de woningbouwcorporaties. Het zijn enkele van de activiteiten in het programma voor een duurzame energiehuishouding "Energie 2050" dat Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. Ook hebben GS opdracht gegeven om een voorstel aan Provinciale Staten voor te bereiden over de intensivering van het provinciale energiebeleid.

15. Weg Dongen-Oosterhout en N269 (Heistraat-Middellaan)
Er zijn twee alternatieven voor de oplossing van de verkeersproblematiek in de weg Dongen-Oosterhout als kansrijk naar voren gekomen. Dat blijkt uit de studie "effectenstudie Dongen-Oosterhout" waarvan Gedeputeerde Staten kennis genomen hebben. De studie onderzocht 11 mogelijke oplossingen. De alternatieven, B2/B2 (Noordelijk kanaalalternatief- nieuw tracé aansluitend op de Ekelstraat) en het alternatief C1 (twee verkeersaansluitingen op de A27 en de N269) worden bij de planstudie en de milieueffectrapportage betrokken. Als die zijn afgerond volgt een definitieve keuze van de oplossingen. Op korte termijn kan door het nemen van maatregelen als het verbreden van middengeleiders en een verkeersregelinstallatie de situatie in de Heistraat verbeterd worden.

16. Barrièrewerking spoorlijnen
Om te voorkomen dat omrijtijden en-afstanden te groot worden moet er een heldere en gemotiveerde keuze komen over welke maatregelen bij welke spoorwegovergangen in de "Driehoek de Meierij"door Prorail worden genomen. In het kader van het Programma Verbetering Veiligheid Overwegen overweegt Prorail een aantal spoorwegovergangen op te heffen. Dit antwoorden GS naar aanleiding van vragen van de PvdA-statenfractie en op brieven van de stichting LAW, het Fietsplatform en de Hippische Sportfederatie.


17. Tracé HSL-Zuid
Het voorstel van de minister van Verkeer en Waterstaat om het tracébesluit van de HSL-Zuid te wijzigen, leidt bij het station Breda-Prinsenbeek tot een verbetering voor voetgangers en fietsen. GS informeren de Statencommissie voor economie, mobiliteit en grotestedenbeleid over het voornemen met de voorstellen van de minister in te stemmen.


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

---- --