Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Gemeente sluit pand in verband met levensbedreigende situatie

Sittard-Geleen, 11 oktober 2005 - Gemeente Sittard-Geleen heeft vandaag een woonpand aan de Burgemeester Lemmensstraat in Geleen met onmiddellijke ingang gesloten. Bij een veiligheidsinspectie door de afdeling Handhaving en de brandweer zijn in het pand een groot aantal gebreken geconstateerd waardoor sprake is van een levensbedreigende situatie. Met name de elektriciteitsvoorzieningen en verlichtingstoestellen verkeren in een zeer slechte staat. De toegang voor de huurders van het pand is pas weer mogelijk nadat de eigenaar de noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen heeft getroffen.

In september heeft de gemeente de eigenaar gesommeerd om het gebruik van het pand met onmiddellijke ingang te staken. Tevens is aan de eigenaar de eis opgelegd om vóór 5 oktober alle noodzakelijke voorzieningen te treffen om een veilig gebruik te kunnen waarborgen. Omdat niet tijdig aan deze eisen is voldaan heeft de gemeente nu bestuursdwang toegepast door het pand af te sluiten en de toegang onmogelijk te maken. Ramen en deuren van het pand zijn dichtgetimmerd en Essent heeft het gas en de elektriciteit afgesloten.

In een eerder stadium zijn de gebruikers van het pand opgeroepen om alle persoonlijke bezittingen weg te halen voordat sluiting van het pand plaatsvindt. De huurders zijn voor vervangende huisvesting verwezen naar Partners in Welzijn. Tijdens de afsluiting waren geen huurders meer in het pand aanwezig.

De kosten voor het afsluiten van het pand worden verhaald op de eigenaar.

Sittard-Geleen is met bijna 100.000 inwoners de op een na grootste stad van Limburg. Met Heerlen en Maastricht vormt Sittard-Geleen één van de zes stedelijke netwerken in Nederland. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken Sittard-Geleen tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen en de rijke groenvoorzieningen voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil Sittard-Geleen zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.




Gemeente Sittard-Geleen