Ingezonden persbericht


Gelderse Milieufederatie pleit voor lagere parkeertarieven schone auto's

Arnhem 11 oktober 2005

Zuinige, schone auto's zoals hybrides zouden door de Gelderse gemeenten gestimuleerd moeten worden door lagere parkeertarieven. Zo kan op een eenvoudige manier de stedelijke lucht schoner worden, stelt de Gelderse Milieufederatie (GMF).

Met prijsprikkels in de parkeertarieven worden automobilisten gestimuleerd om schonere auto's aan te schaffen. De GMF stelt daarom voor om in de Gelderse steden parkeertarieven afhankelijk te maken van het soort auto. Schone auto's, zoals hybrides, auto's op LPG of aardgas en de zeer zuinige Smart betalen tot de helft minder parkeergeld. De overige auto's betalen de standaard tarieven.

Ervaringen in het buitenland tonen aan dat het werkt. Zo werkt het gedifferentieerde parkeersysteem in het Oostenrijkse Graz, waar automobilisten met schone auto's worden beloond, al ruim een jaar naar tevredenheid. De controle en handhaving van een dergelijk parkeersysteem is betrekkelijk eenvoudig. Bezitters van schone voertuigen kunnen een vignet aanvragen bij hun gemeente, welke achter de voorruit bevestigd kan worden. Dit vignet is vervolgens in alle deelnemende gemeenten geldig.

De GMF verwacht dat, zeker in de beginperiode, de lagere parkeeropbrengsten als gevolg van deze maatregel gecompenseerd kunnen worden met een minimale verhoging van de overige parkeertarieven. Het aandeel schone voertuigen in het totale Nederlandse wagenpark is namelijk nog steeds beperkt. Met de voorgestelde maatregel in steeds meer steden moet dat aandeel natuurlijk wel stijgen.

Dat schone voertuigen geen ver van mijn bed show meer zijn laat de GMF op donderdag 27 oktober zien. Dan doet een karavaan van schone voertuigen Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen aan.

Meer informatie: zie www.geldersemilieufederatie.nl of http://www.geldersemilieufederatie.nl/nieuws.php?id=145

Dit persbericht is verzonden door:
Gelderse Milieufederatie
Eric van Kaathoven
Communicatieadviseur en Milieukundige
Jansbuitensingel 14
6811 AB Arnhem
tel. 026 351 50 69 Nieuw nummer! 026-3523740
tel. 06 48 96 44 78
Kom naar de schone voertuigen toer op 27 oktober in Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen Vier met ons de eerste Nacht van de Nacht op 29 oktober www.geldersemilieufederatie.nl