GroenLinks

Halsema pleit voor vrijzinnig links emancipatieproject

11 oktober 2005

Het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks presenteert vandaag het boek Vrijheid als ideaal. In het politieke nawoord pleit Femke Halsema voor een linkse lente met een nieuw vrijzinnig hervormingsproject. We moeten volgens haar op zoek naar nieuwe vormen van solidariteit. De bestaande regelingen en instituties zijn daarbij niet heilig.

Het nawoord van Halsema bevat een felle kritiek op het huidige conservatief-liberale beleid. Zij stelt daar een vrijzinnig emancipatieperspectief tegenover. Halsema pleit voor een vrijzinnig-linkse politiek die zich mede laat inspireren door de emancipatiebewegingen uit de jaren zeventig. Daarbij dient solidariteit niet om mensen afhankelijk te houden maar om mensen de kans te geven om mee te doen. Op die manier is er geen tegenstelling tussen vrijheid en solidariteit, zoals vandaag bijvoorbeeld wordt gesuggereerd in Trouw. Solidariteit en vrijheid leiden samen tot emancipatie.

Het pleidooi van Halsema is een vervolg op haar eerdere pleidooien voor vrijzinnige politiek. Zij heeft behoefte aan nieuwe linkse ideeën over het sociaal-economische beleid. Rechts is al te lang in de aanval, links is te lang in de verdediging. Wanneer de linkse politiek zich beperkt tot het opkomen voor verworven rechten en het tegenhouden van veranderingen, is dat weinig aanlokkelijk. GroenLinks is daarom al jaren bezig met de ontwikkeling van een eigen sociaal-economische agenda, waarbij taboes niet worden geschuwd. GroenLinks laat bijvoorbeeld met de jaarlijkse tegenbegrotingen zien hoe een modern links beleid goed kan zijn voor de economie én de werkgelegenheid, voor het milieu én de koopkracht. Het pleidooi van Halsema past ook bij de eerdere voorstellen van GroenLinks om mensen meer grip te geven op bijvoorbeeld hun woonomgeving, werktijden en kinderopvang. Groenlinks pleitte voor de grote vakbondsdemonstratie op het Museumplein al voor een flexibele pensioenleeftijd! en vorige week nog voor modernere vakbondsonderhandelaars die de lasten tussen oud en jong eerlijker verdelen. Dit najaar presenteert Halsema vrijzinnige en sociale voorstellen, waarbij solidariteit en vrijheid samen gaan om emancipatie mogelijk te maken.

Het wetenschappelijk bureau GroenLinks presenteert vandaag het boek Vrijheid als ideaal als bijdrage aan het ideologische debat in de politiek. Naast de bijdrage van Femke Halsema bestaat het boek uit drie delen. In het eerste deel van het boek beschrijven Dick Pels en Bert van den Brink het politieke en politiek-filosofische speelveld: over links en rechts, vrijheid en gemeenschap, burgerschap en groepsdenken. Het tweede deel analyseert actuele politieke themas: het waarden- en normendebat, het cultuurrelativisme, de integratie, emancipatie en het milieudebat. Auteurs: Sjaak Koenis, Sjoerd de Jong, Pieter Hilhorst, Baukje Prins, Naïma Azough en Marcel Wissenburg. Het derde deel gaat over de klassieke instituties: de rechtsstaat, de democratie en de markt. Auteurs: Herman van Gunsteren, Jantine Oldersma en Bart Snels.

Presentatie van het boek en borrel vinden plaats om 16.00 uur in Café het Binnenhof, Lange Houtsstraat 15, Den Haag. Met een korte inleiding van Bart Snels (directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks) en reacties van de journalisten Frits Wester, Marcel ten Hooven, Hans Wansink en Egbert Kalse. Femke Halsema heeft het nawoord.