Ingezonden persbericht


Belemmerende factoren bij de woning nieuwbouw

Hoewel de Nederlandse woningbouw zich momenteel aan het herstellen is, is het op het moment nog niet op het gewenste niveau. De voortekenen voor de woningbouw zijn goed, zoals ook blijkt uit de woningbouwprognoses van Bouwkennis. Maar wat zijn nou eigenlijk op het moment de redenen dat de woningbouwproductie achterblijft volgens de markt. Bouwkennis onderzocht bij woningbouwcorporaties, ontwikkelaars (en zelfontwikkelende aannemers) en gemeenten hoe de achterblijvende woningbouwproductie verklaard kan worden.

De redenen blijken talrijk. Vanuit verschillende organisaties binnen de markt is de laatste tijd kritiek geuit op de huidige grondprijs. De te hoge grondprijs zou er namelijk voor zorgen dat de woningbouw alleen maar duurder wordt wat onder andere een negatief effect heeft op de doorstroming. De te hoge grondprijs wordt door ruim de helft van de marktpartijen genoemd en bevestigt hiermee nogmaals haar rol als belemmerende factor. Na de te hoge grondprijzen worden juridische procedures van omwonenden en bestemmingsplannen die niet voorzien in de bouw mogelijkheden het meest genoemd. Het niet beschikbaar zijn van grond wordt vrijwel niet gezien als belemmerende factor.

Met uitzondering van de gemeenten worden de te hoge grondprijzen door alle ondervraagde partijen als voornaamste belemmerende reden genoemd. De belemmerende reden die het meest genoemd wordt door de gemeente is de juridische procedures van omwonenden. Opvallend is dat ongeveer eenderde van de woningcorporaties, hoofdaannemers en ontwikkelaars aangeeft dat de trage afhandeling van bouwvergunningen een reden is, terwijl slechts 6% van de gemeenten deze reden opgeeft. Een redelijk groot percentage van de gemeenten gaf aan nog andere belemmerende factoren te ervaren. Hierbij worden onder andere milieu-eisen en een tekort aan budget genoemd.

Wegnemen van belemmerende factoren
Aan de respondenten is gevraagd bij wie de voornaamste taak ligt om de belemmerende factoren voor de opstart van nieuwe projecten weg te nemen. Gemeenten worden veruit het meest genoemd, gevolgd door het Rijk/landelijke overheid en provincies. Iets meer dan de helft van de gemeenten noemt zichzelf als hoofdverantwoordelijke maar een bijna net zo'n groot percentage legt de taak bij het rijk en de landelijke overheid neer. Slechts een minimaal deel van de respondenten geeft de EU de rol van hoofdverantwoordelijke.

Bouwkennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, woon-, vastgoed- en installatiesector. De producten van Bouwkennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over Bouwkennis of om u in te schrijven op de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.