Gemeente Rotterdam

Nr.170
11 oktober 2005

Erasmusspeld voor Wienand van Hal

De heer Wienand van Hal, kreeg op maandag 10 oktober een Erasmusspeld uit handen van wethouder Wijken en Buitenruimte, Lucas Bolsius. De heer Van Hal kreeg de Erasmusspeld omdat hij gedurende lange tijd actief was bij tal van maatschappelijke organisaties, waaronder het Buurt en Speeltuinwerk Rotterdam, Stichting Duimdrop en diverse zangkoren.

De heer Van Hal was jarenlang werkzaam als onderwijzer. Zo was hij hoofdonderwijzer aan de basisschool Eik en Van Asch in het Oude Westen. In die periode heeft hij zeer actief meegewerkt aan de opbouw van de wijk. In zijn werkzaamheden zag hij de problematiek van kinderen met een taalachterstand. Rond 1980 was hij daarom één van de initiatiefnemers van de 'Taaldrukwerkplaats', de eerste die in Rotterdam werd opgericht.

Na zijn loopbaan in het onderwijs bleef de heer Van Hal zich actief inzetten voor kinderen. Hij was bestuurder en vrijwilliger bij het Buurt en Speeltuinwerk Rotterdam (BSW). Vanuit die positie heeft hij meegeholpen om de 'Duimdroporganisatie' op te zetten. Duimdroppen zijn zeecontainers op pleinen, van waaruit kinderen speelgoed kunnen lenen. Als vrijwilliger heeft hij bijgedragen aan de landelijke bekendheid van de Duimdrop, die op dertig locaties in de stad te vinden zijn.

Naast het vrijwilligerswerk bij BSW, heeft hij in Hoogvliet een groot zangkoor, waaronder een jeugdkoor, opgericht. Hij acht jaar voorzitter van het gemengd zangkoor Polyfonia en voorzitter van het Algemeen Zangkoor Hoogvliet.

De Erasmusspeld is een Rotterdamse gemeentelijke onderscheiding die wordt uitgereikt aan personen die zich op sociaal, cultureel, sportief of economisch gebied gedurende een lange periode verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

noot voor de redactie/