Intel multi-core serverplatforms leverbaar

Kontich, 11 oktober 2005 - Intel maakte vandaag bekend dat zijn eerste dual-core hyperthreading Intel® Xeon® processors voor dual-processorservers op instapniveau vanaf heden leverbaar zijn*. De nieuwe processors dragen bij aan de verbetering van de prestaties en reactietijd van multithread-serverapplicaties.

"De verkrijgbaarheid van onze eerste dual-core serverplatforms bespoedigt de komst van Intels multi-core servers, die informatiebeheerders en IT-managers innovatieve nieuwe technologieën en mogelijkheden zullen bieden om hen te helpen bij groei en veranderingen van het bedrijf", zegt Kirk Skaugen, algemeen directeur van de Intel Server Platform Group.

Verwacht wordt dat de nieuwe dual-core Intel Xeon-processors de prestaties van de huidige dual-processor 64-bit servers tot 50 procent zullen verbeteren.** Intel is van plan om begin volgend jaar een nieuw serverplatform met codenaam Bensley op de markt te brengen. Bensley is opgebouwd uit een dual-core Intel Xeon processor met codenaam Dempsey, een chipset met codenaam Blackford en geïntegreerde technologieën die de beheersbaarheid, IT-productiviteit en prestaties van servers in datacenters helpen verbeteren.

Eersteklas serverplatforms op basis van de nieuwe dual-core Intel Xeon processor zijn nu verkrijgbaar. De op handen zijnde dual-core Intel Xeon 7000-reeks voor multi-processorservers - codenaam Paxville - is binnen twee maanden vanaf nu leverbaar. De komende maanden zullen er over de hele wereld servers en werkstations op basis van beide platforms op de markt komen, afkomstig van verschillende fabrikanten, waaronder ASUSTek, Dell, Egenera, Fujitsu Siemens, Gateway, HP, HCL Infosystems Ltd, IBM, Kraftway, Lang chao, Lenovo, Maxdata, NEC, Samsung, Supermicro, Unisys en Wipro Infotech.

De processors zijn gebaseerd op een groot aantal technologieën, waaronder hyperthreading, virtualisatie, beveiliging en beheertechnologie. De combinatie van dual-core processing met Intel Hyper-Threading technologie (HT) - wat inhoudt dat een verwerkingskern functioneert als twee 'logische' kernen - maakt dat de processor veel meer kan doen in dezelfde tijd dan een processor met één kern. Met HT-technologie kan één dual-core processor vier deelprocessen tegelijkertijd verwerken. Omdat er meer processors in een server zitten, wordt het aantal ondersteunde deelprocessen nog groter, en dus nemen de prestaties van de server toe.

De nieuwe dual-core Intel Xeon processor heeft een snelheid van 2,80 GHz met een 800 MHz systeembus en 2 MB Level 2 cachegeheugen per verwerkingskern en maakt gebruik van de Intel E7520 chipset. Aangezien iedere verwerkingskern over zijn eigen cache beschikt, is er minder verkeer op de systeembus en kan iedere verwerkingskern sneller bij de data. Andere kenmerken zijn Intel EM64T, HT-technologie, Execute Disable Bit en Demand Based Switching. Servers met deze processors zijn geschikt voor onder meer als webservers, infrastructuur-toepassingen en e-mail-applicaties.

De dual-core Intel Xeon 7000-reeks voor multi-processorservers heeft naar verwachting een snelheid die kan oplopen tot 3,0 GHz en is voorzien van een nieuwe chipset, de Intel E8501, ter ondersteuning van een 800 MHz systeembus. Ook wordt de bestaande Intel E8500 chipset ondersteund. Het platform zal ook beschikken over een dubbele, onafhankelijke systeembus, DDR2-geheugen, PCI Express, geheugen-RAID en I/O-technologieën. De eerste voorbereidende testen lieten een prestatieverbetering tot 60% zien ten opzichte van eerdere generaties.*** Deze serverplatforms zijn bedoeld voor de middelste laag bedrijfsapplicaties, zoals databases, financiële services en supply chain management.

Intel is voornemens zijn portfolio van dual-core servers en werkstations compleet te maken met nog drie serverplatforms. In de loop van het jaar zullen dual-core Intel® Itanium® processors verkrijgbaar zijn. In de eerste helft van 2006 verwacht Intel een dual-core Intel Xeon processorplatform voor grote volumes te kunnen leveren, alsmede dual-core Intel Xeon processors voor systemen met een laag stroomverbruik. Al deze systemen worden nu als evaluatieplatforms aan klanten ter beschikking gesteld. De dual-core Intel Xeon 2,80 GHz processor kost $ 1.043 in hoeveelheden van duizend stuks. Binnen twee maanden zullen de prijzen van de komende dual-core serverprocessors bekend worden.

Intel, Itanium en Intel Xeon zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Intel Corporation of haar dochtermaatschappijen in de Verenigde Staten en andere landen.
* Andere namen en merken kunnen worden geclaimd als het eigendom van derden.
** Prestaties gebaseerd op resultaten voorgelegd aan www.spec.org op SPECint_rate_base2000 benchmark. Basis systeemconfiguratie: IBM eServer xSeries 346 Server platform met twee 64-bit Intel Xeon 3.60 GHz processors met 2MB L2 Cache, 800 MHz systeembus, 8x512MB ECC PC2-3200 DIMMs voor RAM, Microsoft Windows Server 2003 Standard Edition voor OS en Intel Compiler 8.1 binaries. Zie voor meer informatie http://www.spec.org/cpu2000/results/res2005q2/cpu2000-20050514-04113.html. Nieuwe configuraties: IBM eServer xSeries 346 Server platform met twee dual-core Intel Xeon 2.80 GHz processors met 2x2MB L2 Cache, 800 MHz systeembus, 4 GB DDR2, Microsoft Windows Server 2003 Standard Edition, Intel C/C++ Compiler 9.0 voor 32-bit applicaties, Intel Fortran Compiler 9.0 (20050624Z) voor 32-bit applicaties, Microsoft Visual Studio .NET, MicroQuill Smartheap Library 7.30. Zie voor meer informatie over andere geteste applicaties en resultaten van vergelijkende onderzoeken: http://www.intel.com/performance/server/xeon/index.htm. Resultaten verschillen per hard- en softwareconfiguratie.
*** Prestaties gebaseerd op Intels interne metingen van Java-prestaties. Basis Intel Serverplatform bevat vier 64-bit Intel Xeon 3.33 GHz Processors MP met 8M L3 cache, Intel E8500 chipset, Intel Hyper Threading ON. Het nieuwe Intel Server voorproductieplatform bevat vier Intel Xeon Processors met Intel E8501 chipset en Intel Hyper Threading ON.