Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-651       |
|                                            |Arnhem|11 oktober 2005|
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GS 11 OKTOBER 2005

Gedeputeerde Staten: 7,9 miljoen voor nieuw beleid (A4) De begroting van de provincie Gelderland laat voor 2006 tot en met 2009 een positief saldo zien. Dat geeft volgens het dagelijks bestuur van de provincie ruimte voor het financieren van nieuw beleid. Gedeputeerde Staten stellen aan het Gelders Parlement voor om 0,6 miljoen in te zetten voor het versterken van preventief jeugdbeleid, 0,5 miljoen voor medisch gecontroleerde heroïneverstrekking en 1 miljoen voor diverse sportthema's. Ook het verbeteren van de luchtkwaliteit krijgt een extra impuls: 2,5 miljoen. Daarnaast kan het bovenlokaal fietsnetwerk rekenen op een financiële injectie van 1 miljoen en het innovatiebeleid op 1 miljoen. Voor projecten uit het Gelders MilieuPlan (GMP) wordt een extra bedrag van 6 ton uitgetrokken en bij de uitvoering van het Provinciaal Verkeer en Vervoer Plan (PVVP) kan 0,5 miljoen extra worden ingezet. Het Leefomgevingsoffensief, de verbindende paragraaf van GMP en PVVP, krijgt als het aan GS ligt een extra bedrag van 3 ton.

Provincie voert beleidsregels door in milieuvergunningen (C1) Ook voor een doelmatig beheer van afvalstoffen en -water, het verbruik van energie en grondstoffen en het verkeer van en naar een bedrijf wil het dagelijks bestuur van de provincie vanaf 2006 beleidsregels opnemen in de provinciale milieuvergunning. Voordat het zover is, is eerst inspraak op deze nieuwe regels mogelijk en worden deze ter informatie aan Statencommissie Economie en Milieu aangeboden. De wettelijke plicht van de provincie ten aanzien van de Wet milieubeheer wordt hiermee nu volledig ingevuld. (zie apart persbericht)

Rentepercentage achtergestelde lening Gelredome (C2) Het rentepercentage voor de achtergestelde lening aan Gelredome voor het boekjaar 2004-2005 is vastgesteld op 1,8%. Dit hebben Gedeputeerde Staten besloten. De provincie ontvangt daardoor ruim E 200.000,=. De meevaller wordt toegevoegd aan de Meerjarige Investeringsreserve Gelderland. Hieruit worden grotere structuurversterkende projecten betaald. In 1996 heeft de provincie via de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) een achtergestelde lening verstrekt van E 11,34 miljoen aan de NV Gelredome. Op 18 september 2002 hebben Provinciale Staten besloten tot contractsovername van de GOM. Dat betekent dat de provincie nu de contractspartner van Gelredome is wat betreft de achtergestelde lening. GS stellen verbetervoorstellen Regiotaxi vast (C8) Vandaag hebben Gedeputeerde Staten de nota 'Uitwerking Herontwerp Regiotaxi' vastgesteld. "Met deze verbetervoorstellen werken we aan een betaalbaar en belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in Gelderland", aldus projectgedeputeerde Marijke van Haaren. "Regiotaxi is openbaar vervoer op afroep en van deur tot deur. Het is een gewaardeerde dienstverlening die vooral tegemoetkomt aan de vervoersbehoefte van kwetsbare burgers en bewoners van het platteland. Dit moeten we behouden maar ook verbeteren." Provincie en gemeenten (exclusief het KAN) werken in het project Herontwerp Regiotaxi intensief met elkaar samen om deze vervoersservice te vernieuwen. Hierbij werken wethouders Zorg & Welzijn samen met wethouders Verkeer & Vervoer. "Met deze aanpak werken we vooruit op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, vanuit de gedachte dat mobiliteit en sociale infrastructuur onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden", aldus Gelderse gedeputeerde Zorg en Welzijn, Hans Esmeijer. Aanleiding voor de integrale aanpak is de kostenstijging door de groei van het vervoer. Samen met de gemeenten/regio's IJsselstreek, Achterhoek, Vallei, Rivierenland en Noord-Veluwe hebben Gedeputeerde Staten verbetervoorstellen uitgewerkt. De voorstellen worden nu ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenten van de betrokken regio's. Ook de Statenleden worden geïnformeerd over deze verbetervoorstellen.

Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen:
. Bodemvervuiling in IJzendoorn (A3) De beantwoording van deze statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl/provinciale staten/vergaderingen/statenvragen.

Correctie op verzamelpersbericht GS 4 oktober 2005 De extra vergadering van de Commissie Algemeen Bestuur wordt niet op 12 oktober maar op 26 oktober 2005 gehouden. In deze vergdering wordt het nieuwe voorstel voor Herijking subsidies besproken.