Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-652       |
|                                            |Arnhem|11 oktober 2005|
|                                            |,     |               |
PROVINCIE VOERT BELEIDSREGELS DOOR IN MILIEUVERGUNNINGEN

Ook voor een doelmatig beheer van afvalstoffen en -water, het verbruik van energie en grondstoffen en het verkeer van en naar een bedrijf wil het dagelijks bestuur van de provincie vanaf 2006 beleidsregels opnemen in de provinciale milieuvergunning. De wettelijke plicht van de provincie ten aanzien van de Wet milieubeheer wordt hiermee nu volledig ingevuld.

Milieu staat hoog in het vaandel van Gedeputeerde Staten. Via hun grote, integrale beleidsplannen op het gebied van milieu, verlkeer en water stellen GS alles in het werk om een bijdrage te leveren aan het oplossen van mondiale en Gelderse milieuproblemen. Bedrijven worden ook via de regels in milieuvergunningen aangespoord om zuiniger met grondstoffen en water om te gaan, om de hoeveelheid vrijkomende afvalstoffen en hun schadelijkheid voor het milieu te beperken en om aan vervoermanagement te doen. Het college realiseert zich dat, hoewel het hiermee invulling geeft aan zijn wettelijke plicht, bedrijven dit als extra regelgeving en lastenverzwaring zullen ervaren. Uitgangspunt bij de regels is de informatieplicht bij de aanvraag van een milieuvergunning. Een bedrijf geeft alle relevante informatie die inzicht geeft hoe de milieubelasting tot een aanvaardbaar niveau wordt verminderd. Door nadruk te leggen op de informatieverstrekking bij de aanvraag in plaats van deze pas via de vergunning op te vragen, kan voortvarend met de daadwerkelijke implementatie van maatregelen worden gestart. Het dagelijks bestuur van de provincie gaat ervan uit dat bedrijven díé maatregelen doorvoeren die zich voor hen binnen vijf jaar terugverdienen. Voor bedrijven die al voortvarend met de genoemde onderwerpen aan de slag zijn, verandert er weinig. Anderen zullen inspanningen moeten plegen. Op deze manier worden 'achterlopers' naar hetzelfde inspanningsniveau getrokken als waar de 'voorlopers' zich al bevinden.

Met de nieuwe beleidsregels verwacht het dagelijks bestuur van de provincie dat provinciale bedrijven een reductie van 10% op grondstoffen, afvalstoffen en vervoerskilometers kunnen realiseren. Een bijdrage aan duurzamere mobiliteit en bestrijding van de verdrogingsproblematiek wordt hiermee eveneens bereikt. GS stellen in hun in haar besluit dat ze het onredelijk vinden om van bedrijven inspannigen te vragen als van tevoren duidelijk is dat die niet opwegen tegen de milieuwinst. Daarom trekt het college een grens. Dit betekent dat bedrijven onder een bepaalde capaciteitsgrens buiten beschouwing blijven. De grenzen liggen voor wat betreft het toepassen van vervoermanagement op minder dan 100 werknemers. Grondstoffen, en afvalstoffenbesparing is niet noodzakelijk voor bedrijven die minder dan 2,5 ton gevaarlijk afval of 25 ton bedrijfsafval per jaar produceren. Wanneer minder dan 12.000 m3 grondwater per kwartaal of minder dan 5000 m3 leidingwater per jaar wordt gebruikt, gelden de regels voor waterbesparing niet.

Dit neemt niet weg dat bedrijven die onder deze grenzen vallen niet alsnog besparingsinspanningen kunnen plegen. Het is dan echter aan het bedrijf om hiertoe initiatief te nemen.

De regels zullen bedrijven stimuleren om te innoveren. Omdat het maatregelen betreft die zich binnen vijf jaar terugverdienen, zal de concurrentiepositie verbeteren.

De beleidsregels voor afvalpreventie, grond- en hulpstoffenbesparing en vervoermanagement in provinciale milieuvergunningen worden in het kader van inspraak voorgelegd aan bedrijven die onder provinciale bevoegdheid vallen. De bedoeling is dat GS eind dit jaar de regels definitief vaststellen, waarna ze vanaf 2006 bij vergunningprocedures worden betrokken.



Provincie Gelderland