Ingezonden persbericht


S H O

Samenwerkende

Hulporganisaties

SHO volop in actie voor slachtoffers aardbeving Pakistan

Utrecht, 11 oktober 2005

De leden van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zijn volop in actie om de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan bij te staan. Ondanks de slechte bereikbaarheid en de logistieke problemen begint de hulp nu op gang te komen. Zware regenval bemoeilijkt op dit moment de reddingswerkzaamheden. De omvang van de ramp is enorm. Naar alle waarschijnlijkheid zijn 2,5 miljoen mensen dakloos geworden, zijn er meer dan 30.000 doden en zijn 40.000 mensen gewond geraakt. Voorzitter Bert Boer van de SHO spreekt van een aangrijpende ramp: 'Het aantal slachtoffers is nu al bijna een zesde van de tsunamiramp. Laten we met elkaar de handen ineen slaan om de mensen daar te helpen overleven. De winter komt eraan en het is nu de grootste uitdaging om de mensen onderdak te bieden en hen in goede conditie door de winter te loodsen', aldus Bert Boer.

De hulporganisaties van de SHO zijn, veelal in samenwerking met hun partners, begonnen met de distributie van noodhulpgoederen zoals dekens, medicijnen, eten en schoon drinkwater. Maar nog lang niet alle gebieden zijn toegankelijk en nog lang niet alle mensen die hulp nodig hebben, zijn geholpen.

Unicef heeft inmiddels twee transporten met hulpgoederen naar het noorden van Pakistan gestuurd waaronder dekens, watercontainers en noodhulpmateriaal specifiek voor kinderen. Het Rode Kruis stuurt vandaag vanuit Nederland 5 emergency health kits met medisch materiaal. Kerkinactie heeft samen met de interkerkelijke ontwikkelingsorganisatie ICCO 1,5 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de slachtoffers. Via de lokale partnerorganisatie Church World Service worden 15.000 families voorzien van tijdelijk onderdak en voedselpakketten. Mensen in Nood/Cordaid stuurt een groot aantal shelterboxen en leveren via de diverse partnerorganisaties personeel en hulpgoederen. Novib, als onderdeel van Oxfam internationaal, is actief in zes districten van Pakistan en biedt hulp aan 30.000 gezinnen. Een team waterdeskundigen is onderweg om sanitaire voorzieningen aan te leggen. Stichting Vluchteling werkt via het Internationaal Rescue Committee in het grensgebied met Afghanistan waar honderdduizenden Afghaanse vluchtelingen verblijven. Onmiddellijk is 100.00 euro ter beschikking gesteld. Terre des Hommes is gestart met het verlenen van psychotraumatische hulp. TEAR Fund heeft via haar partners een medisch team en een onderzoeksteam naar het rampgebied gestuurd.

De SHO heeft giro 800800 geopend voor alle donaties ten bate van de slachtoffers van Afhanistan, Pakistan en India. Op de website www.giro800800.nl kan het Nederlandse publiek op de hoogte blijven van het verloop van de Nationale Actie en de hulpverlening door de SHO-organisaties.

*****


Ingezonden persbericht