Gemeente Haarlem


11 oktober 2005

281/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Opening Makkelijk Lezen Plein Schalkwijk

Donderdag 20 oktober opent wethouder Ruud Grondel het nieuwe Makkelijk Lezen Plein in vestiging Schalkwijk van de Stadsbibliotheek Haarlem.
De opening vindt plaats om 14 uur in Bibliotheekl Schalkwijk aan het Fie Carelsenplein 2 te Haarlem. Bij de opening zal wethouder Grondel bijgestaan worden door kinderen van basisschool De Meer.

Een Makkelijk Lezen Plein is een speciale bibliotheekvoorziening op de jeugdafdeling voor kinderen met een leesprobleem. Veel kinderen met dyslexie of concentratiestoornissen en veel allochtone kinderen vinden op een MLP materialen die voor hen goed toegankelijk zijn. Een MLP biedt hen aantrekkelijke boeken, video's, DVD's en cd-roms. Veel kinderen en hun ouders hebben inmiddels hun weg naar het MLP gevonden.

In 2002 werd in de centrale vestiging van de Stadsbibliotheek Haarlem het eerste Makkelijk Lezen Plein van Nederland geopend. Dit initiatief heeft in heel Nederland navolging gevonden. Hierbij speelt de Stadsbibliotheek Haarlem een belangrijke rol. De voor het Makkelijk Lezen Plein aangetrokken consulent Makkelijk Lezen adviseert en begeleidt bibliotheken bij het ontwikkelen van een eigen Makkelijk Lezen-voorziening.

Het Makkelijk Lezen Plein in Schalkwijk is vooral gericht op allochtone kinderen. Door de kindvriendelijke opstelling in de Makkelijk Lezen Pleinkast, namelijk met de voorkanten naar voren, is het voor hen goed mogelijk zelf een keuze te maken uit voor hen geschikt materiaal. Maar ook dyslectische kinderen zullen veel materiaal van hun gading vinden om te lezen of om te gebruiken voor het maken van werkstukken en spreekbeurten.

Na de opening wordt de Makkelijk Lezen Trofee 2005 uitgereikt.

Uitreiking Makkelijk Lezen Trofee 2005 door Victor Reinier

Ter gelegenheid van de opening van het Makkelijk Lezen Plein wordt de Makkelijk Lezen Trofee uitgereikt. De prijs wordt voor de derde maal uitgereikt. Dit jaar gaat de Makkelijk Lezen Trofee naar uitgeverij Kluitman.

De Makkelijk Lezen Trofee is in 2002 in het leven geroepen om mensen of instellingen te onderscheiden die op een of ander manier geschreven taal toegankelijk maken voor grote groepen kinderen met dyslexie of een ander leesprobleem. De prijs bestaat uit een plastiek dat het toegankelijk maken van geschreven taal symboliseert. Het kunstwerk is gemaakt door beeldhouwster Karola Veldkamp.
De vorige Makkelijk Lezen Trofee ging naar het team van NPS-programma Het Klokhuis voor het toegankelijk maken van informatie voor moeilijk lezende kinderen.

Uitgeverij Kluitman ontvangt de prijs uit handen van Victor Reinier, bekend uit de tv-serie Baantjer. Victor Reinier is zelf dyslectisch en in die hoedanigheid vertegenwoordigt hij de grote groep moeilijk lezende kinderen. Leerlingen van basisschool De Meer zullen bij de uitreiking assisteren.

Uitgeverij Kluitman krijgt de prijs vanwege zijn aantrekkelijke fonds waardoor veel kinderen met leesproblemen tot lezen gestimuleerd worden. Uitgeverij Kluitman heeft een lange traditie in het uitgeven van kinderboeken. Hun belangrijkste zorg is het produceren van boeken die gretig aftrek vinden bij kinderen. De boeken moeten niet alleen spannend zijn, maar er ook aantrekkelijk uitzien. Veel boeken maken deel uit van een serie, waardoor kinderen voor langere tijd tot lezen gebracht worden, omdat ze alle delen willen lezen. Boeken van uitgeverij Kluitman zijn op een Makkelijk Lezen Plein dan ook sterk vertegenwoordigd.

De uitreiking vindt om ongeveer 14.30 uur plaats. Zowel de opening als de uitreiking vinden plaats tijdens een besloten bijeenkomst.

Meer informatie is verkrijgbaar via 023 - 511 53 00.


---

Noot voor de redactie:
Inlichtingen bij
Nanda Geuzebroek, e-mailadres: n.geuzebroek@haarlem.nl
Erna Houwers, e-mailadres: e.houwers@haarlem.nl
Beide personen zijn telefonisch bereikbaar via 023 - 5115300.

Stadsbibliotheek
Hanneke Idema
023-5115310
h.idema@haarlem.nl


---- --