Gemeente Beverwijk


11-10-2005

College teleurgesteld over afwijzen voorstel internetstemmen

Minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing heeft het voorstel van de gemeente Beverwijk om stemmen via internet bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 mogelijk te maken, afgewezen. Het college van B&W is teleurgesteld over deze uitspraak, maar laat zich er niet door ontmoedigen. Het college zet nu in op de Tweede Kamerverkiezingen in 2007.

Op 12 september 2005 diende de gemeente Beverwijk een verzoek in om toestemming voor het uitvoeren van een experiment met stemmen via internet bij de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006. In zijn antwoord geeft minister Pechtold aan dat het voorstel niet past binnen het kader van de Experimentenwet Kiezen op Afstand. Deze heeft betrekking op experimenten met stemmen in een willekeurig stemlokaal en internetstemmen voor Nederlandse kiesgerechtigden in het buitenland. De wet voorziet niet in experimenteren met internetstemmen binnen Nederland. Het Beverwijkse voorstel vergt aanpassing van de wet- en regelgeving om als officieel experiment te kunnen plaatsvinden. Daarvoor is te weinig tijd.

Steunbetuiging van andere gemeenten

De gemeente Beverwijk heeft veel steunbetuigingen van andere gemeenten gekregen voor het plan om stemmen via internet mogelijk te maken. Hiervoor heeft de gemeente samen met de leverancier Gemeenteweb een uniek systeem bedacht. Daarop heeft de minister als zodanig geen kritiek, zij het dat een gedetailleerde beschrijving noodzakelijk wordt geacht. Wel worden kritische kanttekeningen geplaatst bij het gebruik van DigiD, dat door het ministerie zelf als authenticatievoorziening aan gemeenten wordt aangeboden.

De minister noemt ook het risico van family voting, beïnvloeding tijdens het stemmen vanwege het ontbreken van een onafhankelijke toezichthouder. Het bevreemdt het college dat dit argument kennelijk niet geldt voor Nederlandse kiezers in het buitenland.