Ingezonden persbericht

Persbericht

Tibetaanse monniken tonen eeuwenoude rituelen tijdens optredens in Utrecht.

Van 11 oktober t/m 11 november 2005 geeft een groep Tibetaans boeddhistische monniken van het Gaden Jangtse klooster te Mundgod (India) een lamadansvoorstelling op vijftien plaatsen in Nederland. Ook zullen zij in vijf Nederlandse steden een zandmandala vervaardigen.

Op woensdag 9 en donderdag 10 november geeft deze groep Tibetaanse monniken in Utrecht een voorstelling van de traditionele Tibetaanse kloosterdansen. Iedere dans, uitgevoerd in indrukwekkende kleurrijke gewaden, beeld een thema uit zoals de strijd tussen goed en kwaad.

Het bezoek aan Utrecht is onderdeel van een Europese tournee. De monniken hopen hiermee inkomsten te verwerven voor het instandhouden van hun noodlijdende klooster en een ieder laten kennismaken met de bijzondere aspecten van de Tibetaanse cultuur, die in hun land van herkomst meer en meer dreigen te verdwijnen.

Gegevens optreden
Datum: woensdag 9 en donderdag 10 november
Aanvang: 20.00 uur
Plaats: Wereldculturencentrum Rasa, Pauwstraat 13a te Utrecht centrum Rasa, november
Kaarten à E 17,50 te koop bij Rasa, Boekhandel De Wijze Kater en Xango World Music.
In het programmaboekje dat de toeschouwers krijgen, wordt de betekenis van iedere dans toegelicht. Meer informatie kunt u vinden op onze website www.lamadans.nl.

De monniken zullen in dezelfde week (8 t/m 11 nov.) een zandmandala maken in het Maitreya Instituut aan de Brouwersgracht in Amsterdam. Een zandmandala symboliseert een zuivere wereld waarin vrede wordt ervaren en lijden is opgeheven. Omdat de zandmandala alleen maar heilzame dingen uitdrukt en in het teken staat van het welzijn van iedereen, met respect voor ieders cultuur, leefwijze en geloof, gelooft men in het Tibetaans boeddhisme dat het kijken ernaar ook een positieve invloed heeft op de toeschouwer. De mandala wordt met de hand in een aantal dagen opgebouwd uit gekleurd zand. De bouw en het 'afbraak-ritueel' aan het eind zijn volledig voor publiek toegankelijk. Voor meer gegevens hierover bezoek de website www.lamadans.nl.

---- --