Senternovem


Informatiemiddag Duurzaamheid en ICT-hardware

Aanvangsdatum

12-10-2005

Welke milieucriteria gelden er voor de inkoop van ICT-hardware? Wat moet u weten over de levenscyclus van apparatuur? Waar vindt u informatie over bijvoorbeeld energieverbruik van apparatuur? Op woensdag 12 oktober organiseert SenterNovem in Utrecht een bijeenkomst over milieu- en sociale aspecten rondom ICT-hardware en praktische richtlijnen bij het inkoopproces. De middag is bedoeld voor inkopers, ICT-ers en milieucoördinatoren van overheden.

Het inkoopproces en de Menukaart Duurzaam Inkopen C. van As, SenterNovem.

In deze inleidende sessie maakt u kennis met de Menukaart Duurzaam Inkopen, een leidraad met praktische handvatten biedt om milieucriteria te verwerken in uw aanbesteding.

Levenscyclus M. Goedkoop, Pré Consultants.
In elke fase van de levenscyclus van ICT-hardware (productie, gebruik en afdanken) wordt het milieu in meer of mindere mate belast. In deze workshop komen de milieucriteria en alternatieven aan bod die u kunt meegeven aan uw leverancier en hoe u deze kunt verwerken in het inkoopproces.

Sociale omstandigheden rondom de productie B. Slob, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen.
Deze lezing gaat over grote merkbedrijven van ICT-hardware besteden het grootste deel van hun productie uit. De arbeidsomstandigheden in veel fabrieken zijn ronduit slecht, onder andere omdat werknemers moeten werken met zeer giftige stoffen zoals lood, kwik en cadmium.

Energieverbruik van computerhardware en milieukeuren H.P. Siderius, SenterNovem.
Computers en monitoren verbruiken zowel tijdens gebruik als in standby energie. In deze sessie krijgt u uitgelegd welke factoren van invloed zijn op het energieverbruik en hoe u het energieverbruik kunt beïnvloeden. Er is ook aandacht voor de energiemilieukeuren Energy Star en GEEA

Dit is de eerste themabijeenkomst van een serie van 3. De tweede vindt plaats op 30 november en gaat over GWW-betonproducten, in de derde op 7 december staat de aanbesteding van gas centraal.

Doelgroep

De middag is alleen toegankelijk voor overheden.

Locatie

SenterNovem Utrecht, Catharijnesingel 59

Toegangsprijs

Gratis

Contact

Opgave: duurzaaminkopen@senternovem.nl of 030 2393533. Wijzigingsdatum | 12-09-2005