Gemeente Alkemade


Opvoeden: hoe om te gaan met 'gokken, alcohol en drugs' bij uw kind

Neem deel aan de gratis curus:
Iedere puber experimenteert over het algemeen met nieuw gedrag. Hun muziekstijl verandert. Misschien kent uw puber wel een periode van extreme kleding- of haarstijl of probeert hij nieuwe dingen, zoals alcohol en drugs uit. Bijna 40% van alle kinderen tot 18 jaar heeft wel eens een jointje gerookt. 75% van alle 12-jarigen heeft wel eens alcohol gedronken.

Hoe jonger kinderen beginnen met alcohol, tabak of ander genotmiddelengebruik des te groter de risico's op gezondheidsschade en verslaving op latere leeftijd. Voor alle opvoeders die meer willen weten over gokken, alcohol, soft- en harddrugs en hoe je daarover praat met je puber, organiseert de gemeente Jacobswoude in samenwerking met Parnassia de oudercursus 'Alcohol, drugs en opvoedkunst'. Inwoners uit Alkemade zijn daarbij ook van harte welkom.Deze cursus is niet alleen voor ouders van pubers, maar ook voor ouders met jongere kinderen voor wie de puberteit nog moet komen. Uiteraard zijn alle belangstellende inwoners die meer over dit onderwerp willen weten welkom.

Vragen als: "is experimenteren met drugs gevaarlijk of hoort het bij het puberen?", "hoe maak ik dit onderwerp bespreekbaar met mijn puber?", "waaraan herken ik drugs of drankgebruik bij mijn kind?" worden tijdens deze cursus besproken. Daarnaast is er ook tijd om onderling tips en ervaringen uit te wisselen over de kunst van het opvoeden.

Cursusdata
De vier avonden zijn gepland op: woensdag 12 en 26 oktober en 2 en 9 november van 20.00 tot 22.00 uur in het Gemeentehuis Jacobswoude, Herenweg 165, Rijnsaterwoude. (Bij voldoende belangstelling van tenminste 6 mensen; het is de bedoeling om de cursus in een kleine groep te geven.)


1e bijeenkomst Informatie over de middelen die het meest gebruikt worden door jongeren: effecten en risico's
2e bijeenkomst Over de leefwereld van pubers: fabels over gebruik en redenen om te gaan gebruiken
3e bijeenkomst Opvoeden: een open gesprek over genotmiddelen?
4e bijeenkomst Opvoedkunst van alle dag: gesprekstechnieken en: "wat doe je als....?!"

De avonden worden verzorgd door een preventiewerker van Parnassia, psycho-medisch centrum in onder andere de regio Leiden. Naast preventie richt Parnassia zich ook op de zorg en begeleiding van mensen met problemen rondom alcohol, soft- en harddrugs, gokken of medicijnen.

U kunt zich opgeven voor deze (gratis) cursus door u aan te melden bij: Gemeente Jacobswoude, Marike Jehee, tel. (0172) 50 31 82, e-mailadres: mjehee@jacobswoude-zh.nl of bij Parnassia, tel. (071) 581 59 10.