Ingezonden persbericht


Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam (KIT)

EEN GEZOND 2015!
Congres over Millenniumdoelen en internationale gezondheidszorg

Hoe werken we praktisch aan het halen van de Millenniumdoelen voor gezondheid: terugdringing van kinder- en moedersterfte en bestrijding van hiv/aids, tuberculose en malaria? Die vraag staat centraal op het congres A Healthy 2015! How practical is A Practical Plan to Achieve the Millennium Development Goals van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Zo'n 200 professionals actief op het terrein van de tropische geneeskunde en de internationale gezondheidszorg doen suggesties voor beleid en praktijk op nationaal en internationaal niveau.

Datum: woensdag 12 oktober 2005; tijd: 08.30 - 17.15; lokatie: KIT, Mauritskade 63, Amsterdam, Voertaal: Engels

In september vond bij de Verenigde Naties in New York de 2005 World Summit plaats. Staatshoofden en regeringsleiders evalueerden de Millenniumdoelen, de in 2000 gemaakte internationale afspraken om in 2015 de armoede in de wereld te halveren, infectieziekten terug te dringen en onderwijs, gezondheidszorg en de zorg voor het leefmilieu te verbeteren. Tijdens het congres A Healthy 2015! zal aandacht worden besteed aan de resultaten van deze top, en dan met name aan de Millenniumdoelen voor gezondheid.

Het congres A Healthy 2015! richt zich op de praktische vertaling van de Millenniumdoelen voor gezondheid: de verbetering van de gezondheid van kinderen en moeders (doel 4 en 5) en de bestrijding van hiv/aids, tuberculose, malaria en andere infectieziekten (doel 6). Na een terugblik op de World Summit richt het Congres zich op de vraag wat er nodig is om de Millenniumdoelen op nationaal en lokaal niveau uit te voeren.

Vertrekpunt hiervoor is het rapport Investing in Development: A Practical Plan to Achieve the Millennium Development Goals van het UN Millennium Project, een onafhankelijke adviescommissie onder leiding van de vooraanstaande econoom Jeffrey Sachs. Met zeer praktische voorstellen voor investeringsstrategieën presenteert de Commissie-Sachs een operationeel kader en een serie 'Quick Wins', waarmee ook de armste landen vooruitgang richting de Millenniumdoelen kunnen boeken en het leven van velen kan worden gered. Op het congres A Healthy 2015! staat met name de praktische invalshoek centraal: hoe haalbaar zijn de doelstellingen in de context van de landen zelf.

Het congres wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Beide organisaties werken aan de verbetering van de gezondheidsstatus van bevolkingsgroepen in met name lage inkomenslanden. NVTG en KIT willen met het congres bijdragen aan het maatschappelijke debat en het onder de aandacht brengen van vraagstukken rondom internationale gezondheidszorg.

Programma

Het programma bestaat uit vier delen. De stand van zaken na de VN-top in september wordt belicht door de Nederlandse leden van de Commissie-Sachs: Hans Eenhoorn, oud-Unilevertopman en lid van de Taskforce Hunger, en Jaap Broekmans, oud-directeur van het KNCV Tuberculosefonds, coördinator tuberculose van de Taskforce over hiv/aids, malaria en TBC. Daarna volgen kanttekeningen over de praktische uitvoeringsaspecten van de Millenniumdoelen. Dat gebeurt door Esther Scheers, voormalig Medical Officer in Zambia en gynaecoloog in opleiding (UMCG) en Bernard Brabin, kinderarts op het AMC en aan de Liverpool School of Tropical Medicine.

Deel twee van het programma bestaat uit adviesgroepen over vijf thema's: Gezondheid van kinderen; Moederschap en seksuele en reproductieve gezondheid; Hiv/aids en tuberculose, malaria; Toegang tot medicijnen; en Management en financiering van internationale gezondheidszorg. Resultaten van de discussies vormen input voor concrete beleidsaanbevelingen voor lokale en nationale overheden.

De uitreiking van de Eijkman Medaille 2005 voor tropisch geneeskundig onderzoek en internationale gezondheidszorg is ook dit jaar weer een onderdeel van het programma.

Slotstuk van het congres zijn de lezingen van Lola Dare, directeur van de African Council for Sustainable Health Development (Nigeria),Lynn Freedman, co-auteur van het deelrapport van de Commissie- Sachs over de gezondheid van kinderen en moeders en docent aan the Columbia University in New York, en Aagje Papineau Salm. Coördinatot taakgroep Aids en Reproductieve Gezondheid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.



Ingezonden persbericht