Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Gezamenlijk persbericht

Universiteit Leiden en Henny C. Dirven Stichting

s-Hertogenbosch/Leiden, 10 oktober 2005

Voor kankeronderzoek naar biologische oorzaak van groei en uitzaaiingen van borstkanker

Nor Eddine Sounni wint Henny C. Dirven prijs 2005

Op woensdag 12 oktober a.s. ontvangt de heer dr. N(or) E(ddine) Sounni (*1969, Marokko) in Leiden de Henny C. Dirven Prijs 2005 uit handen van prof. dr. D.D. Breimer, rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. De heer Sounni krijgt de prijs als aanmoediging voor zijn veelbelovend, consequent doorgezet en breed biologisch onderzoek dat van groot belang is voor patiënten met borstkanker. Hij onderzoekt met name de rol en functie van specifieke eiwitten, matrix metalloproteinasen, in samenhang met andere gezwelkenmerken zoals bloedvatnieuwvorming bij de groei en uitzaaiingen van borstkanker. Matrix metalloproteinasen zijn eiwitten die in staat zijn om structuren in de directe omgeving van kankergezwellen zodanig aan te tasten dat daardoor kankercellen de mogelijkheid krijgen om in omringende bloed- of lymfevaten door te dringen. Dit proces kan tot uitzaaiingen leiden. Resultaten van onderzoek op dit gebied kunnen toepassing krijgen bij gerichte maatregelen tegen verdergaande groei en tegen ontwikkeling van uitzaaiingen van kanker in het algemeen en borstkanker in het bijzonder

Het winnen van deze prijs is tevens een uitdrukking en erkenning van de toenemend belangrijke en essentiële rol van dit type fundamenteel laboratoriumonderzoek , voor klinisch onderzoek naar de oorzaak, voortschrijding (metastasevorming bij) en behandeling van borstkanker, aldus juryvoorzitter dr. L Beex.

De Henny C. Dirven Prijs is 13 jaar geleden ingesteld door de Universiteit Leiden met het doel wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker te bevorderen onder jonge wetenschappers uit de Benelux. Het is de enige prijs op dit gebied.

De uitreiking vindt plaats in de borstkankermaand oktober en maakt deel uit van het programma van de Borstkanker Vereniging Nederland en stichting Pink Ribbon, waarmee de stichting een nauwe band onderhoudt.

Loopbaan Sounni

Dr. Sounni is momenteel als assistent post-doc verbonden aan het Departement voor pre-klinische Wetenschappen aan de Universiteit van Luik in België. Hiervoor was hij van 1999 tot 2004 werkzaam als assistent spécialiste bij hetzelfde departement. Van 1998 tot 1999 was hij Attaché scientifique en als onderzoeker verbonden aan het laboratorium van Tumor and Developmental Biology in Luik. Najaar 2005 zal hij zich voegen bij het laboratorium Cancer Research institute van de University of California in San Franscisco. Zijn kennis strekt zich uit van biochemische, moleculair genetische tot cellulaire biologie op het gebied van matrix metalloproteinases en hun remmers. Zijn onderzoek heeft nieuw inzicht gegeven in de functie van het membrae type-1 matrix metalloprotease (MT1-MMP) in relatie tot tumorgroei en angiogenese. MT1-MMP bevordert de aantasting van celstructuren ten faveure van de afvoer van afvalstoffen. De kanker maakt graag gebruik van deze infrastructuur en veroorzaakt op deze wijze zogenaamde uitzaaiingen. Sounnis onderzoek opent daarom de deur naar een aanvalstactiek op de bron van de metastasevorming.

Achtergrond Henny C. Dirven Prijs

De Henny C. Dirven Prijs is vernoemd naar mevrouw Henny C. Dirven uit s-Hertogenbosch, die in 1989 overleed aan borstkanker. In samenwerking met het College van Bestuur van de Universiteit Leiden is deze jaarlijkse prijs in 1993 door de Henny C. Dirven Stichting ingesteld. Zij wordt toegekend als aanmoedigingsprijs aan jonge medische wetenschappers uit de Benelux, die zich hebben onderscheiden op het gebied van borstkankeronderzoek. Inmiddels is de prijs twaalfmaal uitgereikt. De Henny C. Dirven Stichting is de enige stichting in ons land die zich ten doel heeft gesteld om wetenschappelijk onderzoek te stimuleren naar de oorzaak c.q. behandeling van borstkanker. Aan de prijs zijn een oorkonde, een bronzen beeldje van de naamgeefster en een geldbedrag van 5.000,- euro verbonden.

Nieuwe huisstijl en website: www.hcdirvenstichting.nl

De stichting heeft sinds medio september een nieuwe huisstijl, passend bij de stichting anno 2005. Henny C. Dirven staat symbool voor de kankerpatiënt en is daarom een meer prominente plaats toebedeeld. De nieuwe kleur heeft een directe relatie met het bronzen beeldje van de naamgeefster, en daarmee de aanmoedigingsprijs. Sinds kort beschikt de stichting weer over een website, die uiteraard is vormgegeven in de nieuwe stijl: www.hcdirvenstichting.nl.