Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Inspraakreacties Ruimte voor de Rivier ter inzage

De inspraakreacties op de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier en het bijbehorende Milieueffectrapport liggen ter inzage van 12 oktober tot en met 14 december 2005. Afgelopen zomer, tijdens de inspraakperiode, zijn iets minder dan drieduizend brieven en e-mails binnengekomen bij het Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat. De bundels met reacties zijn in te zien op de gemeentekantoren in het gehele stroomgebied van de Rijn, waaronder de Neder-Rijn/Lek, de IJssel, de Waal en de Bergse Maas. Ook in de provinciehuizen en bij de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en VROM zijn de bundels te vinden.

Uitsluitend de ingekomen brieven zelf liggen ter inzage. De beantwoording van de brieven loopt momenteel en neemt nog enkele maanden in beslag. Zodra de beantwoording gereed is, ontvangt iedere inspreker een persoonlijk antwoord op zijn brief. Rond die tijd zal ook het verslag van de inspraak verschijnen (PKB 2) en het bijgestelde plan (PKB 3).

In PKB 2 wordt op hoofdlijnen een beschrijving gegeven van de inspraakreacties, de verslagen van het gevoerde bestuurlijk overleg en de naar aanleiding van PKB 1 ontvangen (wettelijke) adviezen. Ook het advies van de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage maakt deel uit van PKB 2. Deze commissie adviseert over de juistheid en volledigheid van het MER.

In PKB 3 geeft het kabinet aan hoe het met de inspraakreacties is omgegaan en welke zienswijzen hebben geleid tot aanpassingen in het plan. Dit plan wordt door het kabinet voorgelegd aan het parlement. Na behandeling door en instemming van achtereenvolgens de Tweede en Eerste Kamer, is er sprake van een definitief besluit (PKB 4).

Overzicht ter inzage punten

Bibliotheken van:

Ministerie van LNV, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag

Ministerie van VROM, Rijnstraat 8, Den Haag

Ministerie van VenW, Plesmanweg 1-6, Den Haag

Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Gildemeestersplein 1, Arnhem

Rijkswaterstaat Utrecht, Zoomstede 15, Nieuwegein

Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Boompjes 200, Rotterdam

Rijkswaterstaat Noord-Brabant, Zuidwal 58, 's-Hertogenbosch

Rijkswaterstaat Directie Zeeland, Poelendaelesingel 18, Middelburg

Provinciehuizen in de provincies:

Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland.

Gemeentehuizen in de gemeenten:

Aalburg, Albrandswaard, Amerongen, Arnhem, Barendrecht, Bergen op Zoom, Beuningen, Breda, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Deventer, Doesburg, Drimmelen, Druten, Duiven, Epe, Etten-Leur, Geertruidenberg, Geldermalsen, Gorinchem, Halderberge, Hattem, Heerde, Houten, IJsselstein, Kampen, Leerdam, Liesveld, Lingewaal, Lingewaard, Lochem, Lopik, Maasdriel, Millingen aan den Rijn, Neder-Betuwe, Nederlek, Neerijnen, Nieuwegein, Nijmegen, Olst en Wijhe, Oud-Beijerland, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rhenen, Rijnwaarden, Schoonhoven, Spijkenisse, Steenbergen, Tholen, Tiel, Ubbergen, Vianen, Voorst, Waalwijk, Wageningen, Werkendam, West Maas en Waal, Westervoort, Wijchen, Wijk bij Duurstede, Woudrichem, Zaltbommel, Zederik, Zevenaar, Zutphen, Zwolle