Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuwe kunstwerken in het gemeentehuis

Op 30 september nam wethouder René Binnendijk een schilderij van Leonieke Staal en een beeld van Henk Korthuys officieel in ontvangst. De kunstwerken maakten deel uit van het project Beeld van Capelle. Kunstenaars die in Capelle aan den IJssel wonen en/of werken werden door de kunstkring uitgedaagd hun beeld van Capelle te visualiseren. Uitgangspunt was het gevoel uitdragen dat men bij de stad Capelle heeft. Maar liefst 31 kunstenaars namen deel aan het project. Het schilderij kreeg de publieksprijs en het beeld werd door een vakjury als beste inzending gekozen. In juni besloot het college de twee winnende werken aan te kopen.

Als eerste onthulde René het schilderij van Leonieke Staal in de fractiekamer van het gemeentehuis. De wethouder vond het thema 'Vooruit kijken en niet achteruit' leerzaam, omdat dat in de politiek soms te weinig gebeurt. De kunstwerken van Leonieke Staal staan bekend om de magische realistische stijl. In de centrale hal werd het beeld Vlees noch Vis van Henk Korthuys uitgepakt. Het beeldhouwwerk bestaat uit twee delen: een vrouwelijk en een vissig deel. Het vrouwelijke drukt de zachtheid uit waar ieder mens mee te maken heeft en staat voor de vrouwelijke burgemeester. Het vissige deel staat voor het logo van Capelle en de kracht, iets dat bij een vis in de staart zit. Beide delen lopen vloeiend in elkaar over.

Door de kunstwerken een plek te geven in de publieke ruimten van het gemeentehuis kunnen Capellenaren nog lang genieten van de winnende beelden van Capelle. Natuurlijk is het een waardevolle aanvulling op het gemeentelijk kunstbezit, maar bovenal is het een gemeentelijke erkenning voor de Capelse kunstenaars die aan het project meededen.