Gemeente Zwolle

Winnaars prijsvraag schoon grondwater bekend

De winnaars van de prijsvraag voor schoon grondwater in Zwolle zijn vandaag bekend gemaakt. De inzendingen waren van een dusdanige hoge kwaliteit dat de jury onder voorzitterschap van Gerard van Doormolen besloten heeft om een extra prijs uit te reiken. Wethouder Van Dooremolen: "De kwaliteit van de inzendingen was bijzonder hoog. Als gemeente kunnen we goed aan de slag met de nieuwe ideeën. We zijn er nog niet, maar de oplossing voor het duurzaam saneren van het Zwolse grondwater is een grote stap dichterbij gekomen.

In totaal zijn dertig inzendingen ontvangen. Alle inzendingen zijn beoordeeld op de mate waarin de inzending inspireert en de toepasbaarheid voor Zwolle. De prijzen bestaan uit een dinerbon voor restaurant de Librije, een bijzonder boek over grondwater en uiteraard een bos bloemen. De prijzen zijn uitgereikt op een speciaal symposium over de aanpak van vervuild grondwater.

De extra prijs is gegaan naar: 'Eenvoudig de macht over het stuur houden' van Cors van den Brink en Stefan Ouboter. Bij deze inzending is sprake van de benadering van de ondergrond als één systeem.

De prijzen zijn gegaan naar:
Categorie visie
Het Sogas concept voor Zwolle, Stedelijke optimalisatie van Grond en Afvalwater van AT Osborne: Wim Nooijen en Nico van den Wollenberg De jury waardeert met name de eenvoud van het concept dat door te voeren is met een grotendeels bestaande infrastructuur.

Categorie maatwerk
Natuurlijke Funnel en Gate Zwolle van VISO (Tauw b.v.): Frank Volkering en Barbara Hendriks
Het eenvoudig gebruik maken van de complexiteit van de natuurlijke opbouw van de ondergrond spreekt de jury aan.

Categorie ervaring
De 'pluimbelasting'. De vervuiler blijft betalen van de gemeente Hilversum: Paloma Stam, Frans-Rutger Janssens
De jury waardeert dat de inzenders in hun plan de ondergrondproblematiek oplossen vanuit zo min mogelijk probleemhebbers, waardoor het concept voor de oplossing minder complex wordt.

De volgende inzendingen krijgen een eervolle vermelding van de jury: De Ondergrond de Baas! van Syncera Geodata: Paloma Stam, Frans-Rutger Janssens
De pioniers van de sanering van VHV Architekten Waarin kleintjes groot kunnen zijn. Een regionale oplossing voor een mondiaal probleem! van Geofox Lexmond Oldenzaal Kwellend Stadswater van VISO

De gemeente Zwolle heeft de prijsvraag uitgeschreven om vernieuwende en praktische ideeën te genereren over het saneren van vervuild grondwater. Immers, net als in veel andere gemeenten in Nederland is ook in Zwolle het grondwater verontreinigd. Het per geval saneren van die veelal omvangrijke grondwaterverontreinigingen is complex, kent vele beleidsmatige en technische knelpunten en is bovendien erg kostbaar. Zwolle is daarom op zoek naar een stedelijke aanpak van de grondwaterproblematiek. De inzendingen van de prijsvraag kunnen hierbij helpen.