Gemeente Zwolle

Betere dienstverlening door werken op afspraak

De dienstverlening van de publieksbalies van de gemeente Zwolle in het Stadskantoor worden aangepast per 1 januari 2006. De mogelijkheden om afspraken te maken worden vergroot, terwijl vier ochtenden en de hele donderdag een vrije inloop mogelijk blijft. De nieuwe werkwijze moet de wachttijden verder verlagen en de dienstverlening vergroten.

In januari 2003 is een start gemaakt met de aanpak van de lange wachttijden bij de publieksbalies. De maatregelen hebben vruchten afgeworpen: de wachttijden zijn fors teruggebracht en de tevredenheid over bijvoorbeeld de dienstverlening, de bereikbaarheid, de parkeergelegenheid en de openingstijden van de balies is toegenomen. De waardering voor de website van de gemeente, die mogelijkheden biedt om informatie op te vragen en afspraken te maken, is hoger dan het landelijk gemiddelde.

De conclusies over de dienstverlening sinds de nieuwe werkwijze zijn positief. Wel zijn er nieuwe ontwikkelingen: de Wet op de Identificatieplicht en het Vreemdelingenloket leiden tot een grotere klantenstroom. Ook de telefonische bereikbaarheid kan beter. Ervaringen uit andere gemeenten met verminderde 'vrije inloop' aan de balies laten zien dat het werken op afspraak leidt tot grotere tevredenheid van klanten.

Daarom worden vanaf 1 januari de mogelijkheden voor het maken van afspraken uitgebreid. Tot nu toe was het alleen mogelijk om voor rijbewijzen en reisdocumenten, vanaf januari geldt die mogelijkheid voor vrijwel alle diensten van de gemeente. Ook de mogelijkheden om een afspraak via internet te maken worden vergroot.
Met de aanpassingen aan de openingstijden zijn de balies vanaf 1 januari 2006 per week 42 uur geopend. Nu is dat nog 34 uur per week. Verschil is dat de periode waarin bezoekers op afspraak kunnen komen, wordt vergroot: iedere maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. De mogelijkheden voor vrije inloop worden beperkt: op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en op donderdag doorlopend van 9.00 tot 19.00 uur. Het publiek wordt vanaf eind van dit jaar uitgebreid geïnformeerd over de nieuwe openingstijden.