Gemeente Zwolle

Informatief verkeersbord fietsstraat in de maak; Meer fietsstraten in Zwolle

Na het succes van de inrichting van de Vondelkade als fietsstraat heeft het college van B&W besloten dat de fietsstraat structureel wordt toegepast op belangrijke hoofdfietsroutes. Zwolle is de eerste gemeente die een 'fietsstratenplan' voor de hele stad opstelt om een echte fietsstad te worden. Er is een lijst gemaakt van straten, die geschikt zijn om in te richten als fietsstraat. Als één van deze straten toe is aan een opknapbeurt, dan wordt er in principe een fietsstraat van gemaakt. Zo is de parallelweg langs de Spoolderbergweg als eerste aan de beurt, waarna de Zwarteweg en Eemlaan worden omgetoverd.

Een fietsstraat is een straat, die eruit ziet als een breed fietspad, waar ook auto's mogen rijden. Het midden van de weg is roodgekleurd net zoals een fietspad. Twee smalle stroken aan de linker- en rechterzijde van de weg zijn zwart. Dus de auto moet aan de kant voor de fietser en niet andersom. De fietsstraat wordt ingericht in straten waar meer fietsers gebruikmaken van de weg, dan auto's.

Onderzoek
Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat de fietsstraat op de Vondelkade bevalt. Driekwart van de deelnemers aan de evaluatie is tevreden met de omvorming van de straat. Natuurlijk waren er ook bezwaren, zoals het feit dat men zich zo nu en dan opgejaagd voelt door de auto's achter zich. De fietser blijft fietsen, hiervoor zijn geen spelregels bekend. Dat moet even wennen. Dit wennen probeert de gemeente te bevorderen door een informatief verkeersbord te ontwikkelen, dat tijdelijk geplaatst kan worden bij de fietsstraat.


---