Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


zomer 2005

11-10-2005: Voornamelijk hotels enthousiast over zomer 2005

Meer Spanjaarden, Amerikanen en Belgen naar Nederland

De zomer van 2005 is door veel accommodaties als positief ervaren. Meer dan eenderde (35%) heeft het aantal binnen- en buitenlandse gasten zien stijgen. Dit geldt vooral voor hotels en accommodaties in Amsterdam. Daarentegen geven veel bungalowparken en campings, met name aan de Noordzeekust, aan een daling te zien van het totaal aantal gasten. Een en ander blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) dat in september onder bijna 800 verblijfsaccommodaties, waar buitenlandse gasten verblijven, is uitgevoerd.

Deze resultaten zijn positiever dan de verwachtingen voor de zomer*: bijna een kwart van alle ondervraagde verblijfsaccommodaties verwachtte in juli en augustus meer buitenlandse gasten dan in de zomer van 2004. De hotels waren hierbij het meest positief, en ook dat komt overeen met de resultaten.

Volgens de accommodaties die een stijging aangaven lag de reden in een toename van het aantal buitenlandse gasten (37 procent). De accommodaties die een daling aangaven, wijdden dat aan het slechte weer en een tegenvallend binnenlands bezoek.

Meer spanjaarden en amerikanen
De accommodaties zijn het meest positief over de ontwikkeling van het aantal gasten uit Spanje; 50 procent zagen een stijging ten opzicht van de zomer in 2004. Andere herkomstlanden die het goed hebben gedaan zijn de Verenigde Staten (44 procent geeft een stijging aan), België (40 procent) en de Scandinavische landen (38 procent).

De Duitse markt is in de zomer belangrijk voor het toerisme in Nederland, met name voor de campings en bungalowparken. Deze accommodaties zijn negatief tot zeer negatief over de ontwikkeling van het aantal Duitse bezoekers deze zomer. Hotels zien echter vaker een stijging van het aantal Duitse gasten.

De reden voor de daling van het aantal buitenlandse gasten ligt volgens de accommodaties in het slechte weer en minder marketingactiviteiten.

Stijging 5% buitenlands bezoek eerste half jaar Bovenstaande geeft een eerste inzicht in het verloop van de zomer voor toeristisch Nederland. Inmiddels zijn de cijfers van het inkomend toerisme over het eerste half jaar van 2005 (januari tot en met juni) bekend (Bron: CBS). Deze cijfers geven ook een toename van het aantal inkomende bezoekers aan: een stijging van 5 procent t.o.v. van dezelfde periode vorig jaar. Er is een groot verschil te zien in de herkomstlanden; het aantal Belgen, Engelsen, Spanjaarden, Denen, Amerikanen en Chinezen laat een groei zien van meer dan 10 procent. Opvallende stijger is India: een stijging van 98 procent! Dit is mede veroorzaakt door de uitreiking van de IIFA Awards en het Indiase film festivial in Amsterdam 9, 10 en 11 juni. Daarentegen komen er minder gasten uit Duitsland (-8 procent).

De hotels laten in de eerste vijf maanden een groei zien van 10 procent in het aantal buitenlandse gasten, de campings en bungalowparken daarentegen laten een daling zien van 15 procent in buitenlandse gasten.

Evenveel gasten komend najaar
Meer dan een kwart van de accommodaties (27%) ziet het naseizoen voor wat betreft binnen- en buitenalndse positief tegemoet, 45 procent denkt dat het gelijk is aan vorig najaar en bijna 20 procent is somber gestemd. Hotels zijn positiever gestemd (33% is positief) dan bungalowparken (12%) en campings (16%). Maar, slechts 14 procent verwacht een stijging van het aantal buitenlandse gasten, 55% denkt dat het gelijk is en 15 procent geeft aan geen verwachting te kunnen uitspreken. Alhoewel de zomer dus positief is verlopen, betekent dit niet dat men hoopvol is over het naseizoen.

Hotels, met name die in Amsterdam, zijn positiever. Dat is ook te merken aan het aantal reserveringen dat voor het najaar al uitstaat. Genoemde redenen voor een stijging zijn voornamelijk de goede economische ontwikkelingen en meer marketingactiviteiten. De duurdere euro wordt aangegeven als reden voor een daling, evenals de hoge prijzen.

Monitor Toeristische Bedrijven
In september is de tweede meting van de Monitor Toeristische Bedrijven 2005 uitgevoerd. Binnen dit onderzoek zijn bijna 800 verblijfsaccommodaties, waar buitenlandse gasten verblijven, ondervraagd. Doel is tijdens het toeristisch jaar het inkomend reisverkeer te volgen bij verblijfsaccommodaties om zo actuele en up to date informatie te verzamelen. Ook de verwachtingen voor het najaar van 2005 zijn in kaart gebracht. De Monitor Toeristische Bedrijven is uitgevoerd door het NBTC in samenwerking met het Amsterdams Toerisme & Congres Bureau.


* Bron: persbericht `Meer buitenlandse toeristen tijdens zomer', d.d. 28-6-2005.

Verstuur Top