Gemeente Assen


Asser bewonersoverleggen doen het goed

Assen, 12 oktober 2005

Versterking van de lokale democratie. Dat was de belangrijkste overweging van de gemeente om in 1998 per wijk bewonersoverleggen in te stellen. Ze hebben zich ontwikkeld tot goede vertegenwoordigers van de wijk. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar het functioneren en de representativiteit van de bewonersoverleggen laat dat zien.

Voor het onderzoek naar de representativiteit zijn twee aspecten onder de loep genomen. In de eerste plaats de afspiegeling van de bewonersoverleggen. Komt de samenstelling hiervan overeen met die van de wijk? In de tweede plaats hebben de onderzoekers vergeleken hoe bewonersoverleggen en wijkbewoners tegen bepaalde problemen aankijken. Zien ze dezelfde problemen? En beoordelen ze die problemen op dezelfde manier? Representativiteit is op deze manier nog nauwelijks onderzocht.

De bewonersoverleggen zijn geen afspiegeling van de bevolking. Witte goed opgeleide mannen zijn oververtegenwoordigd. De gemiddelde leeftijd ligt hoger dan die van de wijkbewoners. Zolang bewonersoverleggen de wijk goed vertegenwoordigen, hoeft het gebrek aan afspiegeling geen probleem te zijn. De bewonersoverleggen vinden zelf dat ze onvoldoende zicht hebben op de problemen van jongeren, alleenstaanden en mensen met een minimuminkomen.

Om te bepalen of bewonersoverleggen en wijkbewoners hetzelfde aankijken tegen de problemen van de wijk, hebben de onderzoekers 33 problemen voorgelegd. Deze problemen hebben betrekking op overlast, netheid en onderhoud door de gemeente, voorzieningenniveau, kleine criminaliteit en verkeersveiligheid. Het blijkt dat bewonersoverleggen en wijkbewoners voor 60% dezelfde problemen herkennen. Over verkeersveiligheid is de overeenstemming het grootst. Het gaat daarbij onder andere om parkeren en te hard rijden. De overeenstemming over overlast is het kleinst.

Ook over de ernst van de problemen zijn beide het over het algemeen eens. Bewonersoverleggen vertegenwoordigen de wijkbewoners het beste op het gebied van voorzieningen en verkeersveiligheid. Aan het onderwerp kleine criminaliteit moeten ze meer aandacht besteden volgens de wijkbewoners. Wat betreft verkeersveiligheid zijn bewoners en bewonersoverleggen het er vooral over eens dat te hard rijden en de onveiligheid voor voetgangers en fietsers de belangrijkste problemen zijn. Over de veiligheid van spelende kinderen en parkeergelegenheid verschillen de meningen.

Bewonersoverleggen blijken bekend te zijn in de wijk. Bewoners zijn tevreden over hun functioneren. Ze vinden dat de overleggen een goed beeld hebben van de problemen in de wijk. Daarbij zijn ze in staat om met adequate oplossingen te komen en die bij het gemeentebestuur gedaan te krijgen. Bewonersoverleggen zelf zijn sceptischer over het functioneren en de bekendheid in de wijk.

Volgens wethouder wijkbeleid Ruud Wiersema laat het onderzoek zien dat bewonersoverleggen een goede brugfunctie vervullen tussen gemeente en inwoners. En dat ze kunnen rekenen op een stevig draagvlak. Wat hem betreft zouden bewonersoverleggen dan ook meer bevoegdheden kunnen krijgen. Dit is ook een van de aanbevelingen die de gemeente de komende maanden gaat uitwerken.