Gemeente Scheemda


Derde van paardenkastanjebomen in Scheemda is ziek 12 oktober 2005

Bijna eenderde van alle gemeentelijke paardenkastanjebomen in Scheemda lijdt aan de beruchte bloedingsziekte. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de 179 kastanjebomen dat in mei van dit jaar is uitgevoerd. Uit het onderzoek naar de oorzaak van de ziekte onder de paardenkastanjes komt voorlopig naar voren dat er een verband lijkt te bestaan tussen een bacterie die tot de Pseudomonas syringae groep behoort en de waargenomen symptomen. Eind oktober levert de werkgroep Aesculaap naar verwachting de rapportage van dit onderzoek.

paardekastanje

Op grond van ervaringen bij andere gemeenten houdt de gemeente Scheemda er rekening mee dat de ziekte een groot aantal kastanjes zal treffen. Voor de gemeente Scheemda die in de openbare ruimte 179 kastanjebomen heeft staan, is de kastanjeziekte een serieus probleem. De meeste bomen zijn straatbepalend. Denk bijvoorbeeld aan de kastanjebomen aan de Langeweg te Scheemda en de laan naar de begraafplaats te Oostwold.

Oorzaak
Het zoeken naar de oorzaak van de bloedingsziekte blijkt complex en tijdrovend te zijn. Na uitvoerige testen binnen dit bestaande project konden vermoedens in de richting van de gevreesde Phytophthora, als directe oorzaak van deze ziekte niet worden bevestigd. De aanwijzingen gaan nu uit naar een bacterie uit de groep van de Pseudomonas syringae als mogelijke veroorzaker. Bacteriën van het geslacht Pseudomonas kunnen optreden als ziekteverwekker bij verschillende gewassen, afhankelijk van de groeiomstandigheden. Op dit moment worden aanvullende infectieproeven uitgevoerd met de gevonden bacterie in een kas op jonge planten. Proeven op oudere bomen, binnen en buiten de bebouwde omgeving, zijn in voorbereiding. Indien deze bacterie de veroorzaker blijkt te zijn, is vervolgonderzoek nodig om uit te wijzen hoe de bacterie zich verspreidt en langs welke route, welke andere factoren de aantasting beïnvloeden en hoe de ziekte het best beheerst en bestreden kan worden.

Verschijnselen van kastanjeziekte
Bijna alle kastanjebomen blijken vatbaar voor de ziekte. Helaas is het herstel van zieke kastanjes nog niet waargenomen. Wat zijn de verschijnselen van kastanjeziekte en hoe ontwikkelt deze zich?
* Verspreid over de stam verschijnen kleine, roestbruine vlekken. Deze breiden zich snel uit over de rest van de stam.
* Puntsgewijs komt uit de vlekken eerst een heldere vloeistof die al snel verandert in een donkerbruine stroperige substantie.
* In de nazomer stopt de vochtontwikkeling van de boom en drogen de vlekken in tot ruwe, zwarte korsten.

* In het daarop volgend voorjaar verdroogt de bast rondom deze vlekken, de bast laat vervolgens los waarna de boom afsterft.

Advies
Wat moet ik doen met zieke paardenkastanjes?
Op basis van diverse ervaringen heeft de werkgroep Aesculaap een advies samengesteld voor het beheer en het omgaan met kastanjes. In het algemeen geldt de regel:

Zieke en gezonde paardenkastanjes zoveel mogelijk met rust laten !!
* Beheer van aangetaste bomen:


* Verricht geen werkzaamheden aan aangetaste kastanjes; dit kan eventuele verspreiding helpen voorkomen!

* Als bomen toch gesnoeid moeten worden, ontsmet dan het gereedschap na elke boom. Dit kan met 9 delen spiritus en 1 deel groene zeep.
* Begin met de werkzaamheden in de meest gezonde bomen.

Omgaan met aangetast materiaal:

* Aangetaste bomen kunt u het beste laten staan. Zieke bomen hoeven niet direct te worden gerooid.

* Dode of ernstig zieke kastanjebomen die een gevaar opleveren voor de omgeving, moeten worden verwijderd. Dit kan door het materiaal te verbranden of te verwijderen.

Aanplanten en verplanten:

* Nieuwe aanplant kan heel snel ziek worden. Daarom is het raadzaam om voorlopig geen paardenkastanjes aan te planten.
* Verplanten van paardenkastanjes - ziek of gezond - wordt ontraden.