KPMG


Betrokkenheid bestuur voorwaarde voor succesvol IT-project

12 oktober 2005

De betrokkenheid van het ondernemingsbestuur is een essentiële voorwaarde voor het welslagen van automatiseringsprojecten bij bedrijven. Uit internationaal onderzoek van KPMG Information Risk Management onder zeshonderd bedrijven blijkt dat bijna 90% van de ondernemingen een belangrijk deel van de geplande voordelen niet weet te realiseren omdat zij er niet in slagen het project tot het eind aan toe goed te managen en de betrokkenheid van de hoogste leiding te wensen overlaat.

Van de onderzochte bedrijven had bijna de helft het afgelopen jaar te maken met tenminste één falend project. De bedrijven zagen het afgelopen jaar zowel het aantal projecten, de complexiteit ervan als de kosten flink toenemen.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat de bedrijven steeds vaker een aparte afdeling in het leven toe te roepen om grootschalige automatiseringsprojecten tot een goed einde te brengen. Naast het feit dat bij bijna 90% van de bedrijven grote projecten aan de Raad van Bestuur worden gemeld, kennen steeds meer bedrijven een Programme Management Office. Bijna één op de vijf PMOs rapporteert inmiddels rechtstreeks aan de CEO, de hoogste baas van de onderneming.

Het succes van grote projecten blijkt overigens langzaam te verbeteren. Hoewel organisaties nog vaak tijd en projectkosten als graadmeters voor het succes hanteren, verdwijnen deze volgens Hans Donkers van KPMG Information Risk Management, steeds meer naar de achtergrond. Donkers: De bedrijven kijken nu veel meer dan voorheen naar de verwachte en daadwerkelijke opbrengsten van een project om het succes te meten. We zien de betrokkenheid van het bestuur hierbij langzaam toenemen en zij verplicht zich ook vaker om het project tot een succes te maken. De leiding van de onderneming blijkt op dit moment bij 40% van de projecten haar goedkeuring te geven. Daarnaast is zij voor bijna 90% verantwoordelijk voor de uiteindelijke opbrengsten van het project.

Bij de projecten blijkt de rol van en specifieke aandacht voor verandermanagement bovendien toe te nemen. Donkers: De bedrijven realiseren zich dat bij dit soort projecten speciale vaardigheden nodig zijn om de voltooiing succesvol te doen zijn. Organisaties worden in hun bedrijfsvoering en commerciële slagkracht immers steeds afhankelijker van het welslagen van projecten. Een strakke projectregie met kennis van zowel algemene als specialistische issues voorkomt onplezierige verrassingen en minimaliseert bovendien de risico's. Succesvolle ICT-projecten zijn voor elke organisatie van groot belang. Dergelijke projecten zijn nooit routinematig aan te sturen en vereisen dan ook veel voorbereiding en een doordachte aanpak en voortdurende aandacht van het verantwoordelijke management tot aan de Raad van Bestuur om ze tot een succes te maken. Het is dan ook essentieel te komen tot een geïntegreerd governance framework, dat end-to-end wordt aangestuurd door het top-management, vanaf de business case tot en met een meting van de geleverde waarde.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.