Politie Gelderland-Zuid

Bijtende hond niet altijd misdrijf

Regionaal 12-10-2005 - (03)

Naar aanleiding van een artikel in dagblad De Gelderlander, editie Rijk van Nijmegen, van 11 oktober blijkt dat bij veel mensen niet helemaal duidelijk is welke mogelijkheden de politie heeft om op te treden na een incident waarbij iemand door een hond is gebeten. Vandaar dat de politie daarover graag wat meer duidelijkheid verschaft.

In het genoemde geval was een hardloper gebeten door een hond die op dat moment los liep. Dit levert voor de eigenaar van de hond slechts een overtreding op van de Algemene Plaatselijke Verordening. Wanneer de eigenaar van een hond zijn dier ophitst is sprake van een misdrijf en daar kan de politie wel iets mee doen. De politie zal zon aangifte ook altijd opnemen en vervolgens maatregelen nemen tegen de eigenaar.

Overigens was in het genoemde geval de schade al door de eigenaar vergoed en had deze vrijwillig besloten om zijn hond te laten inslapen. Politiebemoeienis was daarom niet meer noodzakelijk. Wel is de milieuwachter van de gemeente geïnformeerd en gevraagd om op de plaats waar dit gebeurd is vaker toezicht te houden omdat blijkt dat hier meer honden los lopen.