AutoRai

Volkswagen Polo GTI debuteert op Tokyo Motor Show

(10/12/2005)
Op de Tokyo Motor Show debuteert de nieuwe Volkswagen Polo GTI. Deze krachtigste Polo ooit heeft een 110 kW/150 pk sterke 1,8-liter turbomotor en een uiterlijk dat veel overeenkomsten vertoont met dat van de Golf GTI.
De 1,8-liter turbomotor van de nieuwe Polo GTI heeft vijf kleppen per cilinder en een intercooler. Mede daardoor levert hij een vermogen van 110 kW/150 pk en een maximaal koppel van 220 Nm bij maar 1.950 tpm. Dat betekent: veel trekkracht bij lage toerentallen. Dat komt ook tot uiting in de prestaties. Zo duurt de tussensprint van 80-120 km/h (in de vierde versnelling) maar 7,5 seconden. De acceleratie van 0-100 km/h neemt 8,2 seconden in beslag en de topsnelheid bedraagt 216 km/h. Het gemiddelde verbruik bedraagt 7,8 liter per 100 kilometer.

Een échte GTI
Niet alleen onder de motorkap, ook qua uiterlijk is deze krachtigste Polo een echte GTI. Zo heeft hij net als zijn grotere broer de kenmerkende V-vormige grille met koelopeningen in honingraatdesign. Daarbij heeft hij dubbele koplampen in een zwarte behuizing en mistlampen in de voorbumper. Andere typische GTI-kenmerken zijn de 16-inch lichtmetalen velgen met 205/45-banden, de rode remklauwen, de âskirtsâ en het 15 millimeter verlaagde onderstel. Van achteren is de Polo GTI te herkennen aan de achterspoiler en de verchroomde dubbele uitlaat. Van binnen heeft deze Polo de typische GTI-ingrediënten zoals de sportstoelen met de geblokte âInterlagosâ-bekleding en een sportstuur dat evenals de pookknop en de handremgreep met leer is bekleed. De aluminium pedalen, de rode stiknaden en diverse aluminiumdetails dragen bij aan de onvervalste GTI-sfeer die alleen Volkswagen weet te creëren.

Praktisch, veilig en compleet
Dat alles neemt niet weg dat de Polo GTI ook een zeer praktische en veilige auto is. Zo is de kofferruimte variabel dankzij de in delen (1/3-2/3) neerklapbare achterbank. Front- en zij-airbags en een sportonderstel met ESP zijn standaard. Maar ook elektrische ramen vóór, afstandsbediening voor centrale portiervergrendeling en boordcomputer behoren tot de standaard uitrusting.

Begin 2006 wordt de Polo GTI op de markt verwacht.