FNV

Najaarsoverleg moet vervolg krijgen met top over werk

Het kabinet moet een top over werk beleggen. Dat schrijft FNV-voorzitter Agnes Jongerius woensdag - bij het begin van het najaarsoverleg - samen met de voorzitters van CNV en MHP in het Financieele Dagblad.
Volgens de vakbeweging draait het overleg met kabinet en werkgevers om vertrouwen en sociale cohesie. In het voorjaarsoverleg wilde premier Balkenende geen harde toezeggingen. Eerst moest de rijksbegroting in orde zijn.

Deze is inmiddels, op Prinsjesdag, gepresenteerd. Maar de begroting voor 2006 heeft de kritiek van de vakbeweging niet weggenomen. De koopkrachtverdeling blijft onrechtvaardig en het zorgstelsel pakt niet goed uit.

FNV, CNV en MHP willen nu meerjarige afspraken maken over meer banen en werkzekerheid. Daarvoor is een nieuwe aanpak nodig waarbij mensen gezond werken en zo goed geschoold zijn dat ze gemakkelijk elders aan het werk kunnen als hun baan verdwijnt.

Om de zo'n beleid in de steigers te zetten, volstaat een kort najaarsoverleg niet, waarschuwt Jongerius. De vakbeweging wil binnenkort nog een keer om de tafel om spijkers met koppen te slaan over een aanvalsplan voor meer werk. Die plannen moeten voor mei uitgekristalliseerd zijn, zodat het kabinet ze mee kan nemen in de begroting voor 2007 en verder.

Maar de vakcentrales vragen ook concrete maatregelen om de pijn op korte termijn te verlichten, zoals een verhoging van het minimumloon en sociale uitkering met 0,3 procent per 1 januari 2006 en een verhoging van de maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden van 420 naar 600 euro.

Hieronder is het integrale opiniestuk van de voorzitters van de drie vakcentrales, met de wensenlijst voor het najaarsoverleg, op te halen.

Attachments:
opiniestuk FD.doc