FloraHolland


Weekbericht 40: vestiging Naaldwijk

NAALDWIJK (12 oktober 2005) - Snijbloemen
Deze week werden er 52,5 miljoen stelen op de klok verhandeld. Over de hele week gezien waren de prijzen gemiddeld beter dan vorige week. Maandag tot en met woensdag was de gemiddelde prijs 0,24. Donderdag zakte de prijs naar 0,22 om op vrijdag de week af te sluiten met 0,235 gemid-deld.

Amaryllis
Het Amaryllisseizoen is weer flink van start gegaan. Met 208.000 stelen, wat bijna een verdubbeling is van vorige week. De prijzen zijn goed tot zeer goed te noemen. Voor zware stelen Mont Blanc werd deze week de hoofdprijs betaald van 3,00. Royal Velvet leverde 1,95 en Hercules 2,55. Rode Red Lion moest door de grotere aanvoer in prijs wat inleveren en zakte vrijdag naar 0,89 voor de zwaarste sortering.

Cymbidium grootbloemig
De totale aanvoer van grootbloemige Cymbidium is deze week ten opzichte van vorig jaar week 40 beduidend gestegen, van een kleine 60.000 stelen vorig jaar naar 74.000 stelen dit jaar. De prijs is daarbij iets gezakt van gemiddeld 4,60 naar 4,00 deze week. Enkele uitschieters in prijs zijn deze week de 'Charly Brown', deze bracht 12,50 op, 'Red dream' deed deze week 9,80 en wit ging voor 9,00. Bij de gemengde Cymbidium is de aanvoer deze week zelfs 20.000 stelen meer dan vorig jaar, name-lijk van 41.000 stelen naar ruim 64.000 stelen. Met een gemiddelde prijs van 3,98 deze week was dit een lichte daling ten opzichte van vorig jaar.

Cymbidium kleinbloemig
De totale aanvoer van de mini Cymbidium is deze week ongeveer gelijk ten opzichte van vorige week, waarbij de prijs met een dubbeltje is gestegen: van 1,20 naar 1,30. Lengte 60 centimeter heeft deze week
2,12 opgebracht en mini groen bracht de hoogste prijs op van 3,45. De aanvoer van de gemengde stelen is deze week wel gestegen met 11.000 takken, van 45.000 ste-len vorig jaar naar 56.000 stelen dit jaar, waarbij de prijs is gedaald van gemiddeld 1,57 naar 1,29.

Geplozen chrysanten
Met 1,4 miljoen stelen deze week naderen we bijna de piek in de aanvoer dit jaar. Over twee weken is het zo ver, dan zal de inkoop losbarsten voor de 1 november (Allerheiligen, Allerzielen). Dan worden veel graven voorzien van geplozen chrysanten. De prijs is deze week iets gestegen van 1,12 naar 1,18.

Planten
Groene planten
Maandag, dinsdag en donderdag waren in verhouding tot de woensdag en vrijdag de mindere dagen deze week. De aanvoer voor vrijdag viel vrijdag erg tegen en dat maakte de prijzen op vrijdag weer aantrekkelijk. Omdat er op deze dag altijd veel lijnrijders zitten die met kleine aantallen in de weer gaan, kunnen deze voor aantrekkelijke prijzen zorgen. De Hedera, varens, Dieffenbachia en grote maten Ficus (vooral de donkerbladige soorten) werden over het algemeen goed opgepakt. Voor bij-zondere vormen is de markt zeer wisselend, grote maten lijken het in verhouding beter te doen als de kleine maten. De bulk handel is erg wisselend, grote partijen lijken het in verhouding beter te doen dan de enkele karren, mede omdat deze voorop geveild worden. Specifieke kerstartikelen zoals bijvoorbeeld de Araucaria wordt nog niet echt opgepakt, de aanvoer is matig, prijzen zijn wisselend. De aanvoer van Cycas is behoorlijk groot, het aantal veren per plant is relatief hoog. De verhouding in grote potmaten ten opzichte van kleine(re) potmaten is dat de kleine(re) potmaten relatief beter betaald worden.

Bloeiende planten
Wederom een sterk wisselend prijsbeeld voor de bloeiende planten. De bemiddeling loopt niet zoals het zou moeten, en dus loopt de handel voor de klok ook niet zoals het zou moeten.
Een globaal overzicht van deze week: De maandag verliep prijstechnisch vrij redelijk.
Hoewel er geen top prijzen werden gerealiseerd, de dinsdag was iets minder gunstig qua prijs en op woensdag was er een duidelijk matig ( lees slecht ) prijsbeeld te zien.
Op donderdag stonden er iets minder karren voor de klok wat gelijk de prijsvorming (voor de meeste producten ) ten goede kwam. Ditzelfde gebeurde ook op vrijdag zodat de week toch nog enigszins redelijk ( qua prijsvorming ) werd afgesloten.

Seizoen- en tuinproducten
Deze week is over het algemeen een moeilijke week voor de daghandel aan de plantenklok.
De vraag van de kopers is matig door zwakke vraag vanuit haar klanten. Dit vertaalt zich in een mati-ge prijsvorming voor een groot gedeelte van de aangevoerde producten.
De aanvoer van de bolchrysanten gaat gestaag door deze week. De prijsvorming voor een bolchry-sant met een diameter 40-45 cm varieert van 1,50 tot 2,00.
Opvallend is dat de aantallen op deense containers op verschillende veildagen groter is dan die op de stapelwagens.

Herfstproducten: De aanvoer van Calluna neemt deze week toe ten opzichte van de vorige week. Vooral de Garden-girls en Beauty-ladies zijn goed vertegenwoordigd. De prijsvorming is over het al-gemeen matig. Calluna in een potmaat 10cm met uitzondering van het soort Dark beauty (schaars) brengt rond de 0,30 op.
De aanvoer van de Erica Gracilis neemt toe, door matige vraag en groeiende aanvoer drukt dit be-hoorlijk op de prijsvorming. Afhankelijk van de diameter van de plant brengen de Erica Gracilis met een rode kleur 0,50 a 0,60 op. De planten met twee kleuren in een pot en de gracilis wit zijn iets schaarser waardoor de prijs iets hoger ligt dan de rode.
Hebe: De groenblijvende Hebe worden voornamelijk gemengd in de tray aangevoerd. De prijsvorming van dit product is de laatste weken lastig. Opvallend is dat de vraag naar Hebe Emerald green groter is dan de gemengde. Dit is vooral in de prijs terug te zien. Skimmia: De aanvoer van Skimmia blijft groeien. Ongeacht de potmaat of het soort blijft de prijsvor-ming onder de maat. De Skimmia Rubella in een potmaat 19 cm die 20-25 bloem draagt verwisselen van eigenaar voor gemiddeld 3,00- 3,50.
De kleinere potmaten worden relatief beter gewaardeerd dan de grotere potmaten.
Heesters: De aanvoer van buxus is dit najaar behoorlijk. Vooral de buxus bosjes potmaat 13cm, wat tot gevolg heeft dat de prijsvorming het deze week moeilijk heeft gehad. Het assortiment in de buxus vormen is breed en de bollen en piramide worden redelijk verhandeld. Het assortiment Pieris is goed te verkrijgen aan de klok. Prijsvorming van de Pieris is matig. De aanvoer van Pieris zal de komende weken toenemen aan de klok. Dit komt door de matige vraag naar dit product via het Bemiddelingsbu-reau.
Coniferen: Vanaf deze week hebben de aanvoerders de mogelijkheid om de coniferen met kluit en potgedrukt aan te voeren. Hierdoor kunnen we merken dat de veilgroep coniferen aangesterkt is. Ook in deze groep is het assortiment breed. Prijsvorming is redelijk te noemen. Tuinplanten: De violen hebben het deze week moeilijk gehad qua prijsvorming. De potmaten 9 en 10 cm hebben met uitzondering van de vrijdag rond de 0,10. Op de vrijdag is er een omslag in positieve zin. De eerder genoemde potmaten werden verkocht voor prijzen rond de 0,20.

Al met al is week 40 een moeilijke week geweest voor de verkoop van de seizoen- en tuinplanten. Dit is te wijten aan de minimale vraag ten opzichte van het groeiende aanbod.


---