FloraHolland


Weekbericht 40: FloraHolland

FLORAHOLLAND (12 oktober 2005) - Snijbloemen
De omzet van de snijbloemen bij FloraHolland groeide in de afgelopen week met 10,1 procent. Deze groei werd veroorzaakt door de stijging in de gemiddelde prijs van 0,03, in vergelijking met vorig jaar. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,21. Het aantal stuks daalde vorige week in vergelijking met vorig jaar met bijna 5 procent. Deze daling kwam hoofdzakelijk door een daling van het Nederlandse product met 6,6 procent. In totaal werden er vorige week ruim 106,5 miljoen stuks snijbloemen geveild bij FloraHolland.

De aanvoer van Alstroemeria lag in week 40 bijna 30 procent hoger dan vorig jaar. Door deze stijging daalde de gemiddelde prijs met 0,05 en kwam uit op 0,16. Door een daling in de aanvoer van ruim 18 procent bij de troschrysanten eindigde de gemiddelde prijs vorige week op 0,20 en dat is 0,07 hoger in vergelijking met vorig jaar. De aanvoer van de geplozen chrysanten ligt nog 7 procent lager dan vorig jaar. De gemiddelde prijs ligt 0,10 boven vorig jaar en lag vorige week op 0,43. Ondanks een stijging in de aanvoer van ruim 16 procent bij de dubbel bloemige Lisianthus in vergelijking met vorig jaar, steeg ook de gemiddelde prijs nog met 0,02 en kwam uit op 0,30. De gemiddelde prijzen van de snijhortensia liggen in vergelijking met vorig jaar ook een stuk hoger. Vorig jaar lag de gemiddelde prijs op 0,76 en dit jaar kwam de gemiddelde prijs uit op 0,85. De aanvoer bleef wel iets achter in vergelijking met vorig jaar (-2,3 procent). De aanvoer van grootbloemige rozen lag vorige week ruim 4 procent hoger dan vorig jaar. De gemiddelde prijs steeg met 0,03 en kwam uit op 0,26

Planten
De afgelopen week daalde de aanvoer van kamerplanten licht, zowel bij het Bemiddelingsbureau als bij Klok (2,2 procent) ten opzichte van dezelfde week in 2004. De tuinplanten stegen sterk in aanvoer, namelijk 17,6 procent meer dan dezelfde week in 2004. Met name via het Bemiddelingsbureau werden veel tuinplanten verhandeld, namelijk 52 procent meer dan vorig jaar in dezelfde week.
De gemiddelde prijzen namen bij zowel kamer- als tuinplanten toe, met respectievelijk 3,6 procent en 4 procent.

De omzetverhouding Bemiddelingsbureau-Klok lag voor de kamerplanten deze week op tweederde via het Bemiddelingsbureau en eenderde via Klok. Bij de tuinplantenomzet was het 40 procent bemiddeling en 60 procent Klok, qua aantallen lag de verhouding op circa 30 procent bemiddeling en 70 procent Klok.

De aanvoer van kamerplanten nam bij alle vestigingen af, behalve bij vestiging Venlo. Deze vestiging noteerde een stijging 6,5 procent, waarbij ook de prijs op het juiste niveau bleef. In de tuinplanten was wat opvallends aan de hand, namelijk een sterke stijging in aanvoer op vestiging Eelde van 87,5 procent. Die sterke aanvoer in Eelde ging echter wel ten koste van de gemiddelde prijs. Daarnaast was er een sterke daling in aanvoer van tuinplanten op vestiging Rijnsburg te zien, namelijk 49,7 procent. .

Als we naar de cumulatieve cijfers kijken van totaal FloraHolland tot en met week 40 dan kunnen we een omzetstijging concluderen van respectievelijk 10,9 en 8,4 procent voor de kamer- en tuinplanten, terwijl de aantallen met respectievelijk 3,1 en 3,4 procent zijn gestegen.


---