Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Aardbeving Zuid-Azië:
Rode Kruis opent website voor opsporen familieleden Belgische Rode Kruis ondersteunt noodhulp voor daklozen

Naar schatting zijn er op dit ogenblik in Zuid-Azië 4 miljoen mensen dakloos geworden door de aardbeving. Het Rode Kruis drijft zijn hulpacties op en wil de volgende dagen in Pakistan alleen 30.000 dakloze gezinnen bijstaan met onderdakpakketten. Een onderdakpakket bevat een tent, vier dekens, plastic zeil, een keukenset en droge voeding voor ongeveer een maand.

Het Belgische Rode Kruis koopt met steun van de federale regering 10.000 dekens, 1.000 tenten, keukensets en plastiek zeilen in de regio aan. Rode Kruis-Vlaanderen zal bijkomend nog eens 10.000 dekens en 3.500 keukensets aankopen en verdelen.

Door de zware aardbeving zijn tienduizenden mensen dood of vermist. Overal in de wereld maken mensen zich ongerust over het lot van hun familieleden. Daarom lanceerde het Internationale Rode Kruis vandaag een speciale website `familylinks':
http://www.familylinks.icrc.org

Via deze site kunnen mensen op zoek gaan naar familieleden die mogelijk het slachtoffer zijn van de zware natuurramp. Personen die in het getroffen gebied verblijven kunnen door zich te registreren laten weten dat ze gezond en wel zijn. Voor mensen die geen toegang hebben tot het internet zal de informatie van de website ook worden uitgehangen in openbare plaatsen en worden uitgezonden via radio.

Deze website staat open voor iedereen, dus ook de informatie is voor iedereen toegankelijk. Daarom vraagt het Rode Kruis met aandrang dat de informatie enkel voor humanitaire doeleinden wordt gebruikt. Het Rode Kruis lanceerde reeds met succes opsporingssites voor de slachtoffers van de tsunami en orkaan Katrina.

Je kan de hulpacties van het Rode Kruis steunen door te storten op rekeningnummer 000-0000025-25 met vermelding `aardbeving Zuid-Azië'. Giften vanaf 30 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Mechelen, 10 oktober 2005