Gemeente Rotterdam

Nr. 172

12 oktober 2005

Reorganisatie bij Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam

Het college van b en w heeft gisteren besloten tot een reorganisatie bij het Ontwikkelings­bedrijf Rotterdam (OBR). Belangrijkste doel is een grotere markt- en resultaatgerichtheid tot stand te brengen. Het OBR krijgt twee nieuwe directeuren. Daarnaast heeft het College besloten om de Dienst Marktwezen gedeeltelijk op te laten gaan in het OBR 'nieuwe stijl'.

De Ondernemingsraad en medewerkers van het OBR zijn vandaag op de hoogte gesteld van de voorgenomen reorganisatie. Het gaat om een beperkte reorganisatie, waarbij de continuïteit van de dienstverlening voorop staat. De directie Grond en Vastgoed moet marktgerichter en transparanter gaan werken. Hoofdtaak blijft het leveren van grond en huisvesting ten behoeve van bedrijven, woningbouw en maat­schappelijke voorzieningen. De directie Economie krijgt de opdracht op een vraaggerichte wijze te werken aan het verbeteren van het economisch klimaat. Ook moet de directie vaart maken met het Uitvoerings­programma, dat in nauwe samenspraak met het adviesorgaan Economic Development Board Rotterdam (EDBR) is opgesteld.

De OBR-directie Economie, waar ongeveer 55 mensen werkzaam zijn, verhuist in de loop van dit jaar naar het WTC. Deze locatie wordt geschikter gevonden dan het Marconiplein om de rol van aanspreekpunt en partner van het bedrijfsleven waar te maken. In het WTC zijn - naast zo'n 200 ondernemers - organisaties gehuisvest waar de directie Economie nauw mee samenwerkt: EDBR, werkgeversorganisatie Netwerk 010 en het werkgeversservicepunt DAAD.

De Dienst Marktwezen wordt opgesplitst. De taken van deze dienst, met ongeveer 40 medewerkers gaan over naar het OBR 'nieuwe stijl', Stadstoezicht en Gemeente­belastingen Rotterdam. De medewerkers verhuizen mee met de taken; dat heeft de ondernemingsraad vandaag vernomen. Deze structuurwijziging past in het concernbeleid van de gemeente om met sterke diensten versnippering tegen te gaan en de dienstverlening zo veel mogelijk via één loket te laten verlopen.

Vorige maand werd bekend dat twee directeuren van het OBR terugtreden. Zij dragen per 15 november de leiding over aan de huidige directeur Productie, Willem van Vliet, die optreedt als waarnemend algemeen directeur. De wervingsprocedure van een nieuwe algemeen directeur en een directeur Economie is inmiddels gestart. De nieuwe directie krijgt de taak om de her­profilering van het OBR gestalte te geven en synergievoordelen met de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting te realiseren.

noot voor de redactie/