Gemeente Groningen

woensdag 12 oktober:
College presenteert acommodatienota `Anders en Beter'

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de accommodatienota Welzijn `Anders en Beter' vandaag vrijgegeven voor inspraak. De nota geeft de visie van het college op de sociaal culturele accommodaties en schetst de uitgangspunten voor het subsidiebeleid. Accommodaties spelen een belangrijke rol in het gemeentelijk welzijnsbeleid, dat als uitgangspunt heeft `het gaat niet om stenen, maar om mensen'. Mensen die vaak met hart en ziel verknocht zijn aan de activiteiten die in de accommodaties plaats vinden. Het college wil in elke wijk tenminste één ontmoetingsplek in stand houden en het beheer en de exploitatie van deze accommodaties goed regelen. Om dit te kunnen realiseren trekt het college jaarlijks een extra bedrag van EUR 367.000 uit en wordt de subsidie voor de accommodaties herschikt. Daarmee komt het totaal aan structurele subsidie voor de sociaal culturele accommodaties op 3,449 miljoen euro.

Eén ontmoetingsplek per wijk

In het gemeentelijk welzijnsbeleid 2006-2010 staan twee belangrijke doelstellingen: het creëren van sociale samenhang en er voor zorgen dat iedereen mee kan doen. Accommodaties spelen daarin een belangrijke rol. Het zijn ontmoetingsplekken en ze vormen de basis voor wijk- en buurtactiviteiten. Een belangrijk uitgangspunt is dan ook om tenminste één ontmoetingsplek, als kloppend hart in de wijk, in stand te houden. Om hiervoor de beste plek te bepalen is een toetskader ontwikkeld. Allereerst is gekeken naar de strategische waarde, in tweede instantie naar de gebruikerswaarde, en tenslotte naar de vastgoedwaarde van de accommodaties. Alle huidige 43 gesubsidieerde accommodaties zijn aan deze voorwaarden getoetst en hieruit is een lijst ontstaan van accommodaties die in de toekomst subsidie blijven ontvangen. In een aantal gevallen wordt de subsidie beëindigd of verminderd en daarnaast stelt het college voor om enkele speeltuinen om te bouwen tot openbare speelplekken.

Goed beheer

Voor het beheer van de accommodaties wordt een extra investering van EUR 367.000 structureel uitgetrokken. De grootte van de accommodatie is bepalend voor de hoogte van de beheersubsidie. Daarnaast is voor het bepalen van het subsidiebedrag ook gekeken naar het huidige beheer en activiteitenprogramma. Het beheer zal op termijn worden ondergebracht bij een centrale beheerpool, zodat accommodaties op wijkniveau in staat zijn om afspraken te maken over de inzet hiervan. Van de besturen wordt verwacht dat ze met andere accommodaties in de wijk en in samenspraak met de beheerpool komen tot een zo goed mogelijke inzet van de beschikbare capaciteit.

De basis op orde

Door nu duidelijke keuzes te maken wil het college het accommodatiebeleid structureel op orde brengen en een stevige basis creëren waarop de komende jaren verdergebouwd kan worden. Dit geeft de besturen van de accommodaties de rust en de ruimte om hun activeitenprogramma's uit te breiden en te verbeteren en zorgt ervoor dat de stad ook in de toekomst beschikt over accommodaties waar verschillende groepen bewoners in de wijken graag komen.

Inspraak

De nota is vrijgegeven voor inspraak. Deze loopt van 12 oktober tot en met 18 november, waarna de gemeenteraad in december een definitief besluit neemt.