Gemeente Breda

College besteedt 17,8 aan onderwijshuisvesting in 2006

Voor nieuwbouw, uitbreidingen en aanpassing van schoolgebouwen in Breda komt komend jaar 16 miljoen beschikbaar.

Daarnaast wil de gemeente 1,8 miljoen uitgeven aan onderhoud van schoolgebouwen van het basis- en speciaal onderwijs. Dit blijkt uit het concept-Huisvestingsprogramma Onderwijs 2006 dat het college van B en W van Breda deze week heeft vastgesteld. Het conceptprogramma wordt nu geagendeerd voor een overleg met de schoolbesturen, eind deze maand.

Het Huisvestingsprogramma Onderwijs 2006 maakt onderdeel uit van het meerjareninvesteringsprogramma 2003-2006. Over deze hele periode is een bedrag van 54 miljoen beschikbaar, dat na uitvoering van de voorstellen voor 2006 volledig is besteed.

Uitbreidingen

Het college stelt voor om in 2006 onder andere geld beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van basisschool Burgst met vijf permanente lokalen. De Kievitsloop krijgt er vier permanente en twee tijdelijke lokalen bij, en één speellokaal. Ook de basisscholen Klokkebei en Petrus en Paulus kunnen uitbreiden. Voor Boeimeer geldt vervangende nieuwbouw en uitbreiding. Hierbij zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden met de huidige uitstraling van het gebouw.

Enkele scholen krijgen een vergoeding voor tijdelijke lokalen. Verder wil het college geld beschikbaar stellen voor het realiseren van de Brede school Geeren-Noord.

Voor het speciaal onderwijs wordt de vernieuwbouw van Liduina op de locaties Rijnauwenstraat en Landheining gefinancierd, en een uitbreiding van de Openluchtschool. Overigens heeft de gemeenteraad al eerder dit jaar besloten tot aankoop van een schoolgebouw aan de Brederostraat en aan de Jacob Catssingel, om daarmee de wachtlijstproblematiek van de Berkenhof (speciaal onderwijs) op te lossen.

Verder krijgen basisschool Weilust en school voor speciaal onderwijs De Schalm een bouwvoorbereidingskrediet. Met dit krediet kan het schoolbestuur de bouwvoorbereiding voor een toekomstige nieuwbouw of uitbreiding van lokalen uitvoeren. De Schalm heeft een dergelijk krediet al eerder ontvangen, maar krijgt daar nu een aanvulling op waarmee zij de plannen verder kan uitwerken.

Masterplan VO

De schoolbesturen voor voortgezet onderwijs zijn bij de vaststelling van het meerjareninvesteringsprogramma 2003-2006 uitgenodigd voorstellen te doen voor een herschikking van het voortgezet onderwijs. Op dit moment wordt door deze besturen gewerkt aan een masterplan VO waarin zowel wordt ingegaan op het vmbo-onderwijs in relatie tot het mbo-onderwijs (ROC) als op de samenhang tussen de vo-scholen voor HAVO- en VWO-onderwijs. In het masterplan wordt ook aandacht besteed aan de ruimtelijke behoefte die de plannen met zich meebrengen. De eerste uitkomsten van het masterplan VO worden eind dit jaar verwacht.

Overleg met de scholen

Aan het concept-Huisvestingsprogramma Onderwijs 2006 is bilateraal overleg met de betrokken scholen vooraf gegaan. Op 27 oktober a.s. wordt het programma besproken in een overleg tussen gemeente en de schoolraad. Daarna is het woord aan de gemeenteraad, die op 15 december a.s. een definitief besluit neemt.

Breda, 12 oktober 2005

Te downloaden:

* voorblad Huisvestingsprogramma 2006.pdf
* HPO 2006 tbv college 11-10-2005 gecorrigeerd.pdf