Het Nederlandse Rode Kruis

12 oktober 2005
Pakistan: hulp onderweg naar de slachtoffers

De stad Balakot in Kashmir Reuters/Aamir Qureshi/ www.alertnet.org

Honderden vrijwilligers van de Pakistaanse Rode Halve Maan zijn aan het werk om tenten, voedsel en dekens uit te delen. Zij hebben de hulpvraag in Manshera, Balakot en Batagram in het noordwesten en Rawalakot en Bagh in Kashmir in kaart gebracht. Drie medische teams zijn in Kashmir en gisteren vertrokken 11 vrachtwagens met hulpgoederen.

De komende zes maanden helpen
Verschillende internationale teams van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan zijn aan het werk of onderweg. Eelco Brouwer van het Nederlandse Rode Kruis is gisteren in Islamabad aangekomen. Morgen ga ik naar Kashmir om de situatie verder te beschrijven. Aan de hand van de verschillende rapporten brengt het Internationale Rode Kruis in kaart hoe we de slachtoffers de komende zes maanden kunnen helpen, aldus Eelco.

Reuters/ Desmond Boylan/www.alertnet.org

De hulpverlening wordt bemoeilijkt door een tekort aan voertuigen en helikopters. Het terrein is bergachtig is met zeer weinig infrastructuur. Aardverschuivingen en overstromingen maken de wegen onbegaanbaar. In het gebied is ook een conflict gaande tussen India en Pakistan wat de hulpverlening verder compliceert. De situatie is chaotisch, maar er is een prima samenwerking tussen de verschillende partijen dus we hopen snel nog veel meer te kunnen doen, vertelt Eelco.

Medische goederen, tenten, dekens
Het Nederlandse Rode Kruis kreeg zaterdag meteen een miljoen euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken om hulp te verlenen. Het Nederlands Rode Kruis heeft inmiddels al voor 475.000 euro hulpgoederen gestuurd, waaronder medische goederen, tenten en dekens. Er zijn twee medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis ter plekke.

De aardbeving op 8 oktober had een kracht van 7.6 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zicht 95 kilometer van de hoofdstad van Pakistan, Islamabad. Het zwaarst getroffen is Kashmir. Gevreesd wordt dat het dodental in Pakistan zal oplopen tot 40.000. Naar schatting 2,5 miljoen mensen zijn dakloos geworden, terwijl binnenkort de winter in het gebied zal invallen. Ook in India zijn 1300 mensen omgekomen.

Help mee!
De samenwerkende hulporganisaties zijn een actie gestart. U kunt uw bijdrage storten op giro 800800. Zie ook de website van de Samenwerkende Hulporganisaties: www.giro800800.nl

Het internationale Rode Kruis (ICRC) heeft een website geopend voor mensen die op zoek zijn naar familie. Op deze website kunt u vermisten zoeken en registreren. Naar de familylinks website