Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-123

Den Haag, 12 oktober 2005

Nederland en Eiland Man wisselen belastinggegevens uit

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft woensdag 12 oktober met de regering van het Eiland Man afspraken gemaakt over de uitwisseling van informatie over belastingzaken. Staatssecretaris Wijn en Minister van Financiën Bell van het Eiland Man hebben in Douglas op het Eiland Man drie overeenkomsten en een politieke verklaring ondertekend. Daarmee wordt uitdrukking gegeven aan de wederzijdse wens om een diepere economische en handelsrelatie tussen Nederland en het Eiland Man tot stand te brengen.

Staatssecretaris Wijn memoreerde de bijdrage van Man aan de inspanningen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om schadelijke belastingconcurrentie te voorkomen en om transparantie en effectieve gegevensuitwisseling tot stand te brengen. Het informatie-uitwisselingsverdrag tussen Nederland en het Eiland Man is gestoeld op het 'Model Agreement on the Exchange of Information on Tax Matters' van de OESO.

Het belang van uitwisseling van belastinggevens is toegenomen door de globalisering van de economie. Landen helpen elkaar om belastingontwijking, fraude, witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Nederland is dan ook voorstander van een zo ruim mogelijke informatie-uitwisseling. Op grond van het verdrag tussen het Eiland Man en Nederland informatie-uitwisseling plaats op verzoek, over zowel strafrechtelijke als civiele belastingzaken. De uitwisseling van informatie over strafrechtelijke belastingzaken geldt ook voor openstaande belastingjaren op het moment van inwerkingtreding van het verdrag. Door de werking van dit verdrag wordt een eventueel bankgeheim expliciet doorbroken.

Tegelijkertijd met het informatie-uitwisselingsverdrag zijn Nederland en het Eiland Man een lucht- en scheepvaartverdrag overeengekomen, alsmede een overeenkomst inzake de toegang tot onderlinge overlegprocedures over verrekenprijzen. Ook is vastgelegd dat de Nederlandse deelnemingsvrijstelling geldt voor actieve deelnemingen op het Eiland Man. De deelnemingsvrijstelling geeft ondernemingen onder voorwaarden een vrijstelling van belasting voor inkomsten uit deelnemingen van 5% en meer.

Belastingplichtigen die inkomsten hebben verzwegen maar deze alsnog spontaan melden, kunnen een beroep doen op de zogenoemde 'inkeerregeling'. Daarmee kunnen zij een boete voorkomen. De formulieren hiervoor zijn te downloaden op de site van de Belastingdienst.

Bijlagen:


- Engelstalige speech staatssecretaris Wijn bij ondertekening overeenkomst fiscale informatieuitwisseling met Eiland Man.


- AGREEMENT BETWEEN THE ISLE OF MAN AND THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS FOR THE EXCHANGE OF INFORMATION RELATING TO TAX MATTERS


- AGREEMENT BETWEEN THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS AND THE ISLE OF MAN

FOR THE AVOIDANCE OF DOUBLE TAXATION WITH RESPECT TO ENTERPRISES

OPERATING SHIPS OR AIRCRAFT IN INTERNATIONAL TRAFFIC


- Agreement between the Kingdom of the Netherlands and the Isle of Man on the

access to mutual agreements procedures in connection with the adjustment of

profits of associated enterprises and the application of the Netherlands

participation exemption