Eneco

ENECO

Terug

Archief
2001-2003

Investeer opbrengsten CO2-emissierechten in duurzame energie

Rotterdam, 11 oktober 2005 ENECO Energie is van mening dat het veilen van de CO2-emissierechten de meest efficiënte verdelings- en toewijzingsmethode is. ENECO is er voorstander van om 100% van alle CO2-emissierechten te veilen in plaats van deze gratis te verstrekken. De opbrengsten van deze veiling zouden dan kunnen worden geïnvesteerd in een fonds voor duurzame energie-innovaties.

De betreffende EU-richtlijn over CO2-emissierechten staat op dit moment slechts veiling van maximaal 10% van het totaal toe (voor de handelsperiode 2008-2012). In geval van (gedeeltelijke) veiling van CO2-emissierechten is harmonisatie hiervan binnen de EU een vereiste: voorkomen moet worden dat het veilen van emissierechten leidt tot een ongelijk speelveld tussen de marktspelers binnen en buiten de EU.

Doorberekening CO2-emissieprijs
Doorberekening van de CO2-emissieprijs in de elektriciteitsprijs is altijd al genoemd als één van de verwachte én gewenste effecten van het CO2-handelssyteem: de doelstelling is juist dat CO2-inefficiënte energiecentrales relatief duurder worden dan CO2-zuinige opwekkingstechnieken. Daarnaast leiden hogere energieprijzen tot meer energie-efficiency.

In theorie zullen producenten, ondanks dat zij de emissierechten gratis verkrijgen, de CO2-prijs wel gedeeltelijk doorberekenen in de elektriciteitsprijs. Het effect op de korte termijn elektriciteitsprijs zal groter zijn dan het effect op de lange termijn prijzen.

De praktijk laat op dit moment echter niet zien dat de CO2-emissieprijs ook daadwerkelijk wordt doorberekend in de elektriciteitsprijs. De zogenoemde spark spread (verschil tussen de elektriciteitsprijzen en de gasprijs) op basis van forward-prijzen is de afgelopen jaren alleen maar afgenomen in plaats van toegenomen. Het maken van zogenoemde windfall-profits is in theorie dus wel mogelijk, maar in de praktijk worden deze winsten niet gerealiseerd.

Duurzaam energiefonds
ENECO is er voorstander van om 100% van alle CO2-emissierechten te veilen in plaats van deze gratis te verstrekken. De opbrengsten van deze veiling zouden kunnen worden geïnvesteerd in de transitie naar een duurzame energievoorziening, bijvoorbeeld door middel van een fonds voor duurzame energie-innovaties.

CO2-emissierechten ENECO Energie
Per 1 januari 2005 heeft Rijnmond Energie Centrale van de overheid rechten verkregen voor de uitstoot van ongeveer 2 miljoen ton CO2. Het economisch eigendom van deze rechten berust bij ENECO. De reële waarde van de verkregen rechten bedraagt per 30 juni 2005 52 miljoen en is opgenomen onder de immateriële vaste activa. De per 1 januari 2005 verkregen CO2-emissierechten hebben in 2005 noch tot opbrengsten noch tot kosten geleid. De waardestijging van de rechten van ongeveer 20 miljoen is ten gunste van het eigen vermogen gebracht. ENECO heeft dit vermeld in haar halfjaarbericht 2005 (zie ook www.eneco.nl).

ENECO Energie
ENECO Energie (www.eneco.nl) is een van de drie toonaangevende energiebedrijven in Nederland. ENECO voert een geïntegreerde distributiestrategie en richt zich op het transport, handel, levering en meting van energie (elektriciteit, gas en warmte) en daaraan gerelateerde producten en diensten. In totaal bedient zij circa twee miljoen zakelijke en huishoudelijke klanten. In 2004 behaalde ENECO een omzet van ruim 3,5 miljard en een nettowinst van 201 miljoen. Bij ENECO zijn circa 5.000 werknemers werkzaam die vooral hun standplaats hebben in de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam.