Gemeente Wijk bij Duurstede

Bergbezinkvoorziening aan Molenvliet

Eind 2003 heeft de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede het Gemeentelijk Rioleringsplan 2003-2007 vastgesteld. In dit plan staat hoe de gemeente omgaat met afvalwater en welke maatregelen er moeten worden genomen om aan de wettelijke milieueisen te voldoen. Eén van deze maatregelen is het aanleggen van een bergbezinkvoorziening (BBV) aan de Molenvliet (nabij het viaduct) in Wijk bij Duurstede. De aanleg start in december 2005. Afhankelijk van de weersomstandigheden duren de werkzaamheden ongeveer 5 maanden.

Wat is een BBV?
Een BBV is een ondergronds reservoir dat bedoeld is om tijdens hevige regenval extra rioolwater met slib op te vangen (te bergen), waardoor er minder (vervuild) rioolwater in de watergangen terecht komt. Ook wordt de kans op wateroverlast bij hevige buien sterk verminderd.

De werkzaamheden
Om de BBV aan te leggen worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
- verwijderen van struiken en enkele bomen;
- in de grond trillen van stalen damwandplanken voor een tijdelijke grondkering;

- heien van betonpalen;

- ontgraven van grond tussen de damwandplanken en het storten van een betonvloer;

- bouwen van het betonnen bassin;
- het geheel aanvullen met zand en grond en weghalen van de tijdelijke grondkering;

- afwerken en inzaaien en opnieuw inplanten.

Wat betekent dit voor de aanwonenden?
Tijdens de bouw van de BBV kan geluidshinder ontstaan. De aannemer zal deze hinder tot een minimum beperken. Omdat er betonpalen in de grond worden geheid en damwandplanken in de grond worden getrild wordt voor aanvang van de werkzaamheden van de woningen in de nabijheid van het werk een vooropname gedaan.

Informatie
Voor vragen en informatie over dit project kunt u tijdens kantooruren bellen met de afdeling Publiekszaken en kunt u vragen naar de heer André Vervoort van de afdeling Openbare Werken, telefoon 595 595. Met hem kunt u ook eventueel een afspraak maken om de plannen in te zien.


* Geplaatst op: 12-10-2005 12:21:27