Dienstenbond CNV

Persbericht - Werkgelegenheid geen belangrijke rol in omroepdebat CNV Media bezorgd over werkgelegenheid publieke omroepen
12-10-2005

CNV Media maakt zich grote zorgen over de werkgelegenheid bij de publieke omroepen. Bestuurder Arie Kasper: Ik betreur het dat de zorg voor behoud van werkgelegenheid geen belangrijke rol inneemt in het debat in de Tweede Kamer! Ik erger me aan verloop en uitkomst van het omroepdebat waarbij inhoudelijk weinig tot niets verandert. Maar er staan wel vele banen op het spel.

Kasper is met name bezorgd over de grote omslag die de omroepen te wachten staat. Leden moeten hun omroep weer gaan herkennen. Dat brengt ons terug naar af: terug naar de verzuilde hokjesgeest van de jaren 60 en 70. Faire concurrentie met andere omroepen op basis van programma-aanbod moet plaats maken voor concurrentie met externe producenten. Vele werknemers zullen daarbij het veld moeten ruimen. Het unieke van ons omroepbestel gaat zo ten gronde.

De bestuurder wijst erop dat door de omroepplannen ook de moeizaam tot stand gekomen samenwerkingsverbanden tussen omroepen op losse schroeven komen te staan. Ik denk aan actualiteitenprogrammas zoals Netwerk, Twee Vandaag en Nova, maar ook een radioprogramma als
1OpdeMiddag. Met veel moeite zijn er gezamenlijke redacties van omroepen tot stand gekomen om de effectiviteit, efficiency en het imago van de zender te bevorderen. En net nu er enkele jaren geweldig slagvaardig in gezamenlijkheid wordt gewerkt, wordt dit even zo vrolijk weer ontmoedigd. Daar wordt iedereen moe van: de kijkers, de adverteerders, maar met name de werknemers. Velen zullen hun baan verliezen. Het komt de kwaliteit van de programmas ten goede als er rust in de tent komt. Wij zullen ons er dan ook sterk voor maken dat werkgelegenheid een groter issue wordt, aldus een vastbesloten Arie Kasper.

Hoofddorp, 12 oktober 2005

Voor nadere informatie:
Arie Kasper, bestuurder CNV Media, 06 13 20 84 02 Lilly van Geest, persvoorlichter, 06 10 88 41 41